Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Dzisiaj z rana spotkała mnie bardzo miał niespodzianka, a mianowicie zapaliła mi się kontrolka w dolnym prawym rogu ( program awaryjny skrzyni biegów), co jest co się dzieje co mam robić?? Pomóżcie naprawdę nie mam siły do tego auta.Czy to coś poważanego??

SEX DRUGS AND ROCK'N ROLL :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. Podpiecie pod komputer oraz sprawdzenie poziomu i stanu oleju w ASB.

2. Wklejenie wydruku bledow na forum.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Wczoraj kolega powiedział mi jak jechał za mną że jak dodam gazu to dymi na czarno ( więc chyba bierze olej)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najprawdopodobniej tak. Aby byc pewnym, trzeba koniecznie podpiac pod kompa.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Później zapaliłem auto i jest ok do tej pory. Wydaje mi się że to przez tą wilgotność powietrza jakiś czujnik zawilgotniał i się chwilowo zapaliło, ( cały czas leje jest ciepło i się para unosi wszędzie od kilku dni)może to przez to?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Później zapaliłem auto i jest ok do tej pory. Wydaje mi się że to przez tą wilgotność powietrza jakiś czujnik zawilgotniał i się chwilowo zapaliło, ( cały czas leje jest ciepło i się para unosi wszędzie od kilku dni)może to przez to?

http://tomaszewicz.com.pl/forum/facepalm.gif

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1. Podpiecie pod komputer oraz sprawdzenie poziomu i stanu oleju w ASB.

2. Wklejenie wydruku bledow na forum.

Kolego, zrob to. To jest podstawa, bedziesz wiedzial wszystko nie tylko o ASB ale i o calym aucie - co go boli. Diagnoza nie powinna kosztowac wiecej niz 100-150zl, sprawdzenie oleju ASB robisz z latwoscia sam, ewentualna dolewka - koszt jest niewielki. Jesli zmiana, trzeba w ASO kupic filtr, oraz zakupic olej (wieksza ilosc), najlepiej (najtaniej) z hurtowni. http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi - tu wpiszesz ostatnie znaki numeru VIN twojego BMW i dowiesz sie wszystko o nim.

Koszt nowej ASB jest... niemaly, takze dobre rady - zawsze w cenie.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Wiecie co to już są jajaaaaaaaaaaaaaaaaa ruszyłem sobie samochodem na trybie sport lekko agresywnie , i co nagle auto zgasło i ch** nie wiadomo o co chodzi:/ już nawet nie chce kręcić jak go odpalam
Opublikowano
kolego sprawdż sobie przede wszystkim , czy masz dobre ładowanie akumulatora i czy aku jest w pełni naładowane, jest to proste do sprawdzenia. Jak aku jest słabo naładowane to z ASB potrafią się dziać różne cuda.
Opublikowano
No ale jadąc przecież auto nie może zgasnąć bo się cały czas ładuje aku, chyba że coś nie styka i się rozłączyło i auto zgasło, a aku mam słaby to fakt, ale nie mogę wszytkiego na raz robić bo nie starczy mi kasy :cry:
Opublikowano

To jak nie masz kasy to w pierwszej kolejności:

1) sprawdź aku - może jest klema gdzieś obluzowana lub aku się w mocowaniu obluzował i przy ruszaniu/przyspieszaniu traci styk z klemą i się rozładowuje/spada napięcie w aucie - to potrafi mieszać w ASB

2) jeśli pkt 1 jest sprawdzony i wszystko jest ok jedź na diagnostykę - podepnij pod kompa i wtedy będziesz miał prawdopodobnie już jakieś konkretne wskazówki - wtedy błędy, które Ci wyskoczą wklej tu na forum i wtedy dostaiesz bardziej konkretne odpowiedzi/rady. Teraz to tu nikt z fusów Ci nie będzie wróżył.

A VIN masz tylko do sprawdzenia np jaki olej do skrzyni zalać itp - powodu Twojej usterki z VINu nie odczytasz... :duh:

Pzdr.

Opublikowano

Diagnoza postawiona : trzy wtryski do regeneracji(głowice) po 200zł sztuka ( Panowie koło Sobótki się tym zajmują mega spece :-)) i jeszcze jakaś część tylko nie pamiętam jaka za cholerę nie mogę sobie przypomnieć :/ ale imprezka 1200zł :-) i to też maiło duży wpływ na spalanie bo dużo mi jarał ok 12litrów.

W poniedziałek do odbioru :-)

Pozdro:-)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mega spece

To sie zawsze okazuje na koncu... Tak jak tesciowej nie chwali sie przed smiercia :wink:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
mega spece :-))

Oby tak było. Ja rozmawiałem ze swoim "opiekunem diesla" i powiedzieli (ojciec z synem prowadzą warsztat specjalizujący się w dieslach), że oni wożą wtryski do regeneracji gdzieś na Śląsk bo tu w okolicy Wrocławia/w dolnośląskim jest trochę takich zakładów ale żaden się - delikatnie mówiąc - "nie sprawdził" pod względem jakości i trwałości wykonanej usługi. NO i podstawa - oni wyznają zasadę regeneracji: albo wszystkie konfigurowane na jedno ustawienie albo żaden. Pojedynczych sztuk nie robią bo to się ponoć mija z celem. Po jakimś czasie siada kolejny i regenerując po kolej potem każdy jest inaczej skonfigurowany i nie działa to do końca jak powinno. A jak się regeneruje/ustawia na jedną kalibrację wszystkie wtryski to potem po założeniu można spokojnie 2 lata na tym śmigać bez żadnych kłopotów.

Pzdr.

Opublikowano
Manolito77 widzę że jesteś z Wrocławia i dziwię się że nie słyszałeś o gościach z Kunowa koło Sobótki.