Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Forumowiczów. Prześledziłem różne posty lecz niestety pozostałem bez odpowiedzi.

Ostatnio miałem małą kolizję ze słupem. zewnętrznie uszkodzony tylko zderzak, w wyniku uderzenia silnik samoczynnie zgasł (skrzynia automat), samoczynnie włączyły się awaryjne, oraz wystrzelił tylko napinacz fotela kierowcy (jechałem sam), autem wróciłem na kołach. Po podpięciu kompa (carsoft) zczytałem błędy crash memory oraz błąd napinacza pirotechnicznego kierowcy. wymieniłem napinacz, skasowałem błędy jednak kontrolka airbag nie gaśnie, a ponowny odczyt błędów - dalej widzi takie same.

W czym może być przyczyna - oprogramowanie do kasowania? czy może jakiś sensor do wymiany jeszcze? kasował ktoś może crash memory?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sterownik airbag zapisał CRASH DATE, lampka nie zgasnie dopóki nie wymienisz sterownika, lub nie skasujesz crash daty, niestety nie zrobisz tego zwykłym softem i zwykłym fejsem - tyle wiem
Opublikowano
zregenerować czyli skasować błąd dobrym sprzętem (nie carsoft czy inpa)? czy jakiś inny zabieg.? gdzie moge to zrobić w okolicach szczecina - może ktoś się orientuje? na allegro są dostępne sterowniki 70-100zł sama wymiana na taki zalatwi problem? domyslam sie ze chodzi o czujnik zderzeniowy w tunelu za lewarkiem recznego?
Opublikowano

bmw pisze:

"The MRS control unit can process a maximum of 3 accidents involving activation of at least one triggering circuit. An internal fault is then stored in the fault code memory which makes it necessary to replace the control unit."

czyli wygląda na to, że Twoje auto zaliczyło trzeciego crasha i powinieneś wymienić sterownik.

Opublikowano
coś mi sie nei wydaje aby to byl 3 crash - auto za dobrze wygląda a i ja jezdze juz nim dlugi czas.. pytanie jeszcze takie ze np zakupie sprawny sensor np na allegro to czy jego wymiana zalatwi problem czy dalej bedzie konieczny serwis do skasowania czy adaptacji airbag
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
coś mi sie nei wydaje aby to byl 3 crash - auto za dobrze wygląda a i ja jezdze juz nim dlugi czas.. pytanie jeszcze takie ze np zakupie sprawny sensor np na allegro to czy jego wymiana zalatwi problem czy dalej bedzie konieczny serwis do skasowania czy adaptacji airbag

Powinno być ok, zwróć uwagę na numery. Niestety nigdy nie masz pewnosci że kupisz nie kupisz sensora po dzwonie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
zregenerować czyli skasować błąd dobrym sprzętem (nie carsoft czy inpa)? czy jakiś inny zabieg.? gdzie moge to zrobić w okolicach szczecina - może ktoś się orientuje? na allegro są dostępne sterowniki 70-100zł sama wymiana na taki zalatwi problem? domyslam sie ze chodzi o czujnik zderzeniowy w tunelu za lewarkiem recznego?

Carsoftem to na pewno nic nie wskórasz bo to tylko do diagnozy i do jakiś małych pierdół a nie do kodowania. Jak już to NCSexpert'em, DIS'em (do ver.44) lub SSS'em przy DIS'ie (wersje DIS'a po 44). Wymiana czujnika nie koniecznie załatwi twój problem. Prawdopodobnie i tak go będziesz musiał zakodować.