Skocz do zawartości

BMW E-39 530d ubywa mi plyn chlodzacy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam i pozdrawial wszystkich.Mam pytanie???Czy to normalne ze ubywa plyn chlodzacy?teraz dolalem bo wyskakiwal mi komunikat.Czy kazdy tak ma?Nie jestem w stanie okreslic ile go ubywa....
Opublikowano
Napewno nie jest to normalne.. poszukaj widocznych wycieków.. ja sam ostatnio miałem identyczny problem (ten sam silnik) u mnie okazał się winny platikowy króciec (wejście na głowicę) weź latarkę i zajrzyj w silnik od strony kierowcy czy na glowicy nie masz zacieków od płynu albo mazistych pozostałości od płynu
Opublikowano
Jak jest zbiorniczek na plyn on polaczony jest z taka grubym wezem,cienki wez od zbiorniczka nasuniety jest na plaskikowa nasowke i zacisniety jest opaska i wlasnie to mam urwane,opaska jeszcze zalapuje,ale tu nie ma wycieku.Tego plastastiku sie nie dokupi samego tylko z tym grubym wezem koszt 170zl.ok popatrze jeszcze
Opublikowano
zobacz jeszcze obudowę termostatu. mi tam ostatnio dość mocno ciekło. no i posprawdzaj dokładnie wszystkie węże najlepiej na zapalonym silniku bo wtedy jest ciśnienie na układzie i zobaczysz coś.
Opublikowano
obejrzyj ten kruciec, ja dlugo tego nie dostrzegalem bo wycieka wtedy gdy dostaje duzego cisnienia czyli przy wysokich obrotach, tak jak kolega wspominal obudowe termostatu tez warto przylukac ale tu dojscie tylko z kanalu bo jest przy pompie a od gory ciezko zobaczyc
Opublikowano
witam wszystkich tak jak kolega wczesniej napisal ja tez mialem podobny problem tzn. gdzies ubywalo plynu chlodniczego i trzeba bylo ciagle dolewac .po rozebraniu plastikowych oslon odpaleniu silnika okazalo sie ze to ebonitowy(plastik) kruciec wchodzacy go silnika . chcialem go sprawdzic dlaczego z niego ciekni i przy demontarzu poprostu sie rozpadl od wewnatrz (zakup nowego ok 80 zl) plyn nie ubywa , ale uwaga co jakis czas mam komunikat dolania plynu chlodzacego i to jest kolejny moj problem moze ktos mial cos podobnego pozdrawiam.

siemka dla fanow BMW

HIGHLANDER 12

Opublikowano
Ja mam to samo w swoim V8- dolewam płynu ubywa a wycieku nie widać. Wymieniłem korek zbiorniczka wyrównawczego na nowy bo troszkę syczał jak się auto nagrzało ale pomimo tego płyn gdzieś mi odparowuje. Może posiadacze V8 mają jakieś dobre rady (oprócz wlania uszczelniacza)?
Opublikowano
no właśnie tak jak kolega wyżej pisał był to wspomniany wczesniej przeze mnie króciec, tylko troche przepłacił bo oryginał to 49zł dawałem.
Opublikowano
Przerabiałem ten temat, na początku wycieki były niewielkie i trudno było dostrzec skąd cieknie dopiero po pewnym czasie gdy ubytki były już znaczące okazało się że jest pęknięty od środka ten króciec i uszczelka przez to nie trzyma. Jak zdejmiesz plastikowe osłony silnika i na włączonym zajrzysz to można zobaczyć czy cieknie. Ceny tego króćca 35-50 PLN