Skocz do zawartości

elektryczne szyby - problem z działaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Znowu problem z tymi szybami.

JUż szkicuję. Czasami wystarczy nacisnąć tylko raz przycisk i szyba zamknie się z dołu do góry jednym suwem, a zatrzymanie jej nastąpi dopiero po naciśnięciu przycisku w dół. Innym znowu razem muszę trzymać cały czas przycisk w górę by zamknąć szybę. Nadmieniam, że sprawdzałem już konfigurację typu: przy zamkniętych drzwiach i otwartych, przy stacyjce wł. i wył. i nadal dzieję się to przypadkowo.

Nie wiem gdzie szukać awarii, żeby nie rozebrać połowy tapicerek.

Oczywiście dzieje się to zarówno u kierowcy jak i pasażera.

Poza tym znowu przy podchodzeniu w górę zatrzymuje się i lekko opuszcza, tak jakby wyłączał ją czujnik przeciążeniowy. Rozbierałem tapicerkę drzwi i usunąłem wszystkie zacięcia więc może ten czujnik przeciążeniowy jest walnięty. Jeżeli tak to gdzie go szukazć i jak wygląda.

Czy jest to jeden czujnik dla obydwu drzwi czy może są one osobne.Liczę na jakiś help.Tylko nie mówcie że już był taki temat, bo się zastrzelę. :cry2:

Opublikowano
co do dzialania funkcji AUTO zamykania/otwierania to pogrzeb w przycisku, u mnie przepalila sie jedna sciezka
były: E30 318is coupe, E30 325i saloon, E36 320i coupe, E34 520i sedan
Opublikowano
U mnie przestalo dzialac z jednej strony, okazalo sie ze przelacznik, z przezornosci zajrzalem od razu w drugi i okazalo sie ze byl juz lutowany... :roll:
Opublikowano
Czasami wystarczy nacisnąć tylko raz przycisk i szyba zamknie się z dołu do góry jednym suwem, a zatrzymanie jej nastąpi dopiero po naciśnięciu przycisku w dół. Innym znowu razem muszę trzymać cały czas przycisk w górę by zamknąć szybę.
Jak sprawdzisz dokładnie to dowiesz się że przyciski te są dwustopniowe, delikatne naciśnięcie to chwilowe odmykanie / zamykanie, mocniejsze naciśnięcie to już wtedy szyba zamyka / otwiera się do końca. Przynajmniej jest tak w moim E-36 z 12/1993.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano

Sprawdziłem przełączniki ok.Może to głupio zabrzmi ale chyba już wiem o co chodzi z tym przypadkowym zamykaniem.

Te przełączniki są czteropozycyjne!!!!!!

To znaczy mają dwa w górę i dwa w dół.

jak przyciśniesz lekko w górę do szyba idzie dopóki trzymasz przycisk, jak naciśniesz mocniej w górę, to szyba idzie do oporu-to samo w dół.

ALE BAJER.

To funkcję auto mam rozgryzioną.ale co z ty czujnikem który wyłącza mi posuw do góry?????

Opublikowano

hehe

piszac Ci zebys obejrzal przelaczniki bylem pewny ze wiesz jak dzialaja... :8)

Opublikowano
nie wiedziałem. Sorki :duh: . ale co z tym wyłączniem suwu w górę podczas przytrzymywania przełącznika w pierwszej pozycji, bo gdy włączę zamykanie do końca szyba się nie cofa?!!!??
Opublikowano
hm, a masz taki efekt w obydwu drzwiach?
Opublikowano
A obejrzales te sciezki w przyciskach dokladnie? Jakbys mial przycisk o ktorym bys wiedzial na 100% ze dziala OK to moglbys go wkladac raz na jedna strone raz na druga i sprawdzac. Bo to, ze przy nacisnieciu mocniejszym szyba sie nei zatrzymuje moim zdaniem wskazuje na przycisk, bo niby dlaczego w tym trybie pracy czujniki mialyby nie dzialac?
Opublikowano
Sprawdzałem przewodność ścieżek czujnikiem elektronicznym. I wydaje się być wszystko ok.Ten czujnik przeciążeniowy to jest na każde drzwi osobny?