Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
wiatm! mam e39 523i i podczas wykonywania ruchow kierownica cos od czasu do czasu zatrzeszczy. jest to taki dzwiek jakby plastik obtarl sie o plastik lub o jakas gume. mam kierownice od m-pakietu z multifunkcja i za bardzo nie chcialbym jej sciagac bo jak znam swoje szczescie to pewnie poducha mi wystrzeli :) albo polowa guzikow nie bedzie dzialac :) . czy ktos z was mial cos podobnego z tym obcieraniem podczas krecenia kierownica? nie jest to zbyt uciazliwe no ale jesli nie byloby z tym duzo roboty to moze bym to jakos usunal (moze wystarczy czyms psiknac ale chcialem najpierw was sie zapytac)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Częsta przypadłość, możesz spróbować delikatnie WD40 bez ściągania kierownicy (choć ja bym bardziej obawiał się takiej metody niż demontażu). U mnie swego czasu popiskiwał ten ring z taśmą, umieszczony bezpośredni pod kierownicą. Namierzyłem piski dopiero po demontażu kiery. Potem trochę smaru i piski ustały. Przynajmniej na następne pół roku, bo tyle czasu jeszcze miałem auto w swoim posiadaniu.

Kierę ściągniesz bez problemu. Wcześniej odepnij aku i poduchy nie wystrzelą. Postępując z głową i bez nerwów nie powinieneś również uszkodzić instalacji od multi.

Opublikowano
Odlaczasz akumulator, odkrecasz poduszke od kierownicy ( 2 srubki na klucz torx umieszczone od strony zegarow, nie pamietam rozmiaru ), rozlaczaasz kostki, odkrecasz kierownice kluczem do kol.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589