Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Gdy puszcze gaz podczas jazdy, tak ze hamuję silnikiem można usłyczeć wyraźne syczenie spod maski. Cos jakby zasysało lewe powietrze mimo zamknetej przepustnicy. Co to jest? Czy ten typa tak ma i mam sie nie przejmowac czy tez jest to wlasnie pobieranie lewego powietrza?

Dodam ze silnik na wolnych obrotach pracuje nierowno, cos jakby mu wypadaly zaplony (identycznia praca i na gazie i na benzynie) a cewki sa sprawne, lambda nowa, świece nowe. Spalanie mam ok 15.5-16l LPG po Wroclawiu i 14.5 na trasie (szybka jazda).

Brot Mit Wurst
Opublikowano
Może masz nieszczelności na kolektorze ssącym. Zamykasz przepustnice i przez uszczelki kolektora silnik pobiera lewe powietrze. To ma duży wpływ na wolne obroty.
Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.
Opublikowano
no no. ja mam co prawda wtrysk sekwencyjny gazu ale na trasie powyżej 10l/100km to muszę się starać żeby mi wchłonęła.
Bring More Women
Opublikowano

mam to samo to jest efekt tego że silnik chce więcej poietrza niż dostaje ,

jak spojżysz na kolektor tuż po odjęciu gazu to zobaczysz że aż go wciąga(wsysa) wytwarza się podciśnienie i ztąd ten syk.

gdyby silnik dostawał lewe powietrze tak że można by je usłyszeć

to nie uruchomiłbyś silnika(odpięcie przepływki umożliwia takie uruchomienie sam się tak raz ratowałem żeby dojechać do domu)

spóbuj na pracującym silniku odczepić wtyczkę od przepływomierza jeżeli

nastąpi zmiana w obrotach silnika to jest ok jeśli nie to już się domyślasz :cry2:

padnięta przepływka powoduje zwiekszone(dość sporo) zużycie paliwa

sprawdz jeszcze silniczek krokowy może to on powoduję nie równe obroty