Skocz do zawartości

Koło zamachowe - numer części

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy na kole zamachowym są nabijane numery części, a jeśli tak to w którym miejscu ?

W.

Opublikowano

hmmmmmmmmmmm

2 dni temu wkladalem skrzynie do auta , wymienialem tez kolo zamachowe - i na 2 kołach nie mogłem znalesc numeru - :duh: wiec moze nie ma - ale ja mam automat - wiec kolo to praktycznie sam wieniec pod rozrusznik - a numer jest na blasze mocujacejkonwerter ........

a jak jest w kolach 2 masowych - nie mam pojecia

Opublikowano
  • Autor

A co to jest to koło "dwumasowe" ?

Wymieniam automat na manual, mam już wszystko co potrzeba .. oprócz koła zamachowego ;/

Szukam z jakiego innego modelu by podeszło.

Opublikowano

Mam ten sam problem.

Wymieniam silnik w aucie na inny i nie mam do niego koła zamachowego wieć muszę wstawić z automatem a mam swój manual.

Moje koło od manulal ma sześć śrub na wale a nowy silnik ma osiem śrub na wale i nie pasuje.

Koło zamachowe dwumasowe składa siez dwóch kół, jedno normalne takie z zębami na obwodzie na ropzrusznik i drugie koło zamontowane do nie go na tłumikach drgań. W większosci aut z małymi silnikami mówię yu o pojemnościach od 2.0 w dół, jest jedno koło zamachowe i tłumik drgańjest na tarczy sprzęgła, a w autach o duzej pojemności takie rozwiązanie by nie przeszło, było by za słabe , więc tłumik drgań jest w kole zamachowym, no też koło musi być cięższe w dużej pojemności.

Jest to jednak rzoawiązanie które ma jeden minus. Po większym przebiegu ten tłumik drgań siezużywa i koło zaczyna klepać tak jak u mnie a koszt zakupu nowego to około 1000 zł, pewnie można zregenerować ale jeszcze nie patrzałem na tyo moje koło.