Skocz do zawartości

E46 - kolor sprężyn w naszych autach, robimy spis, wpisujcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zapraszam do udziału w quizie dotyczącym oryginalnych sprężyn w naszych e46. Jego celem jest ustalenie jakie sprężyny szły do konkretnego modelu z konkretnym wyposażeniem. Może spisane tu informacje pozwolą na usystematyzowanie czarnej dziury dot. sprężyn w e46 i określenie jakie sprężyny powinny być w betce z danym wyposażeniem.

Moja Beata

1. Auto - 318i 1.9 M43 1998 sedan

2. Rodzaj skrzyni - manual

3. Zawieszenie - sportowe dostosowanie podwozia z pakietem na złe drogi,

4. Klimatyzacja - auto

5. Dodatkowe wyposażenie (aku w bagażniku, worek na narty, fabryczna zmieniarka CD i nawi) - skisack

6. Fabryczne audio - żadnej rewalacji, standardowe

Springi tył - dwa żółte paski, stabilizator żółty pasek

Springi przód - jeden zielony (choć wydaje mi się że powinien być czerwony bo taka kropka jest na kielichu, ale chyba amory i sprężyny były wymienione)

Zapraszam do zabawy

Edytowane przez Art.sr
Opublikowano

ok. spróbuję zebrać dane i ustalić jak wygląda kolorystyka sprężyn w zależności od silnika i wyposażenia - pewnie nie będzie to łatwe - z czasem też krucho, piszę pracę dyplomową, ale coś tam wysupłam.

Czy tak jak u angoli? nie wiem - zależy ile będzie wypowiedzi, wolałbym z podziałem na konkretne modele, np. 318, 320, 323 itp. itd.

No włąśnie, Grzesiek podpowiedz, bo to chyba ty dałeś gdzieś wydruk z ETK, jakiem dane są potrzebne do określenia sprężyn. U mnie wirus "zjadł" niewiedzieć czemu właśnie ETK i nie chce mi się go wgrywać. A nie pamiętam co tam się podawało.

Przerobię mój pierwszy post na taki w punktach.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Tak, dużo się wybiera - ale nie powiem teraz co, bo na kompie w pracy nie mam ETK :wink:

generalnie to nie powinno się zbytnio rozdrabniać i polecieć

- silnik

- typ nadwozia

- rodzaj zawieszenia (z kodu wyposażenia, można też wyróżnić samo sportowe dostosowanie i pakiet M-Sport)

- rodzaj skrzyni biegów

- fabryczna nawigacja

- rodzaj fabrycznego systemu audio

- różne dziwne pakiety (np. pakiet na zły stan dróg itp.)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png