Skocz do zawartości

3xx - sportowy filtr - wieksze spalanie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Niedawno zmienilem filtr powietrza na sportowy. nie zauwazylem jakiejs wiekszej mocy natomiast wzroslo spalanie. czy jest to spowodowane zmiana filtra ? czy szukac przyczyny w czyms innym ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
hmm, masz na myśli stożki?? więc na wzrost mocy czy momentu raczej nie masz co liczyć, a już na pewno nie na taki, który odczujesz, natomiast jeśli nie zamocowałeś go poprawnie to na pewno moment ci poleciał w dół, efektem jest to że obecnie kręcisz silnik lekko wyżej żeby uzyskać takie same przyspieszenia itd., prawidłowo zamocowany stożek powinien być w takiej samej odległości od przepływki co oryginalna puszka z filtrem, i raczej musi być odgrodzony osłoną od reszty komory silnika - mam nadzieję że wiesz dlaczego, pozdro ;)
Opublikowano
...efektem jest to że obecnie kręcisz silnik lekko wyżej żeby uzyskać takie same przyspieszenia itd., ...

co daje większe spalanie ;-)

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
  • Autor
hmm, masz na myśli stożki?? więc na wzrost mocy czy momentu raczej nie masz co liczyć, a już na pewno nie na taki, który odczujesz, natomiast jeśli nie zamocowałeś go poprawnie to na pewno moment ci poleciał w dół, efektem jest to że obecnie kręcisz silnik lekko wyżej żeby uzyskać takie same przyspieszenia itd., prawidłowo zamocowany stożek powinien być w takiej samej odległości od przepływki co oryginalna puszka z filtrem, i raczej musi być odgrodzony osłoną od reszty komory silnika - mam nadzieję że wiesz dlaczego, pozdro ;)

filtr odgrodzilem od silnika zeby nie dostawalo sie do niego cieple czy tam gorce powietrze to jest oczywiste ale chyba zaloze seryjny filtr i wtedy nie bedzie zadnego problemu. podobno tez przez stozki mozna szybciej silnik zajechac wiec nei bede sie nad niczym zastanawial i zaloze filtr taki jak ma byc

Opublikowano

Odgrodzenie to polowa sukcesu, druga to zadbanie by dostawal odpowiednio duzo powietrza, trzecie nie kupowac tanich stozkow. Ja polecam filtry ITG

sam uzywam takiego http://www.re5pect.pl/index.php?products=product&prod_id=7941

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D