Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Posiadam BMW e36 318is z 92 roku z silnikiem m42. autko mam juz jakiś rok. mniej wiecej wszystko co bylo do wymiany juz zostalo wymienione

i teraz przyszla pora na wymiane rozrządu. tylko ze mam dylemat co do wymiany bo niektorzy mowia ze lancuch rozrzadu jest dozywotni inni ze

powinno sie go wymieniac po przebiegu mniej wiecej 180 tys. i sam juz nie wiem co robic. silnik pracuje ladnie lancucha nie slychac tyko ze na wolnych obrotach kolysze cala karoseria. czy to moze byc wina luznego lancucha ? a i zapomnialem dodac ze autko ma przejechane ponad 225 tys.

i drugie pytanie to czym uszczelnic dekiel rozrzadu ? na samej uszczelce czy z jakims uszczelniaczem ?

prosze o jakies rady.

Opublikowano

nie kombinuj bo przekombinujesz

daj nową uszczelkę i troszkę silikonu do wys.temperatur

przy okazji nie zerwij gwintów bo mojemu mechanikowi się tak przytrafiło i zapomniał mnie o tym poinformować a ja się dziwił dla czemu się aż tak poci (czyt leje)

z łańcuchem hmmm zadzwoń do BMW oni ci powiedzą czy i po ilu jeśli w ogóle się wymienia

ja "latam" i nie ruszam

kultura jazdy na miare gwiazdy ;)
Opublikowano
Ta budą na jałowych może przez wiele rzeczy telepać, np marne poduszki pod silnikiem, jakieś nieszczelności w silniku, mi chodził na jałowych jak traktor bo przy silniczku krokowym łapał lewe powietrze. Przez sondę padniętą także będzie się telepał na wolnych... Dużo dużo jest opcji. Ja bym tak od razu łańcucha nie wymieniał, ISy w Polsce mają zapewne wszystkie grubo powyżej 200 tyś i mało kto zmienia tam łańcuch.
Opublikowano
nie kombinuj bo przekombinujesz

daj nową uszczelkę i troszkę silikonu do wys.temperatur

no wlasnie to mialem na mysli zeby zalozyc nowa uszczelke i polozyc ja na niewielkiej ilosci silikonu

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

A jeżeli chodzi o telepanie na wolnych obrotach to może faktycznie poduszka pod silnikiem. Ja wymieniłem ale wyglądała ona na dobrą a po odkręceniu rozeszła się na dwie części. :)

A mogłem od razu obie wymienić...................

Pozdrrawiam. :)