Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ost po wymianie oleju castrol 10 w 40 zauwarzułem dziwne stuki na wolnych obrotach, silnikiem co jakis czas szarpnie i kreci jakby dłuzej gdy zimny... mam ksiazke i na zegarach dochodzi 300 tys.. stuki sa dopiero gdy silnik sie rozgrzeje na parkingu i na drive bez znaczenia. jak dodaje gazu stuki sie nie nasilaja tylko giną....jak stoje z górki słychac mocniej na płaskim trzeba sie wsłuchac zeby usłyszec ale od spodu auta słychac wyraznie z okolic miski... co to moze byc???
Opublikowano

Ja swoją sprawdzam przy każdej wymianie oleju. A możesz to dokładniej sprecyzować czy są to stuki czy klekotanie. Bo jeśli jest to taki klekot to jest też możliwość, że któryś z napinaczy łańcucha już nie domaga.

Ps. A przy okazji podepnę się pod temat:

Od dłuższego czasu zaczęły pojawiać się dziwne odgłosy podczas odpalania samochodu, a mianowicie gdy zapalam autko to gdzieś z komory silnika dobiega taki metaliczny dźwięk. Silnik pracuje normalnie, nie trzęsie się, obroty w normie. Wszystko jest oki oprócz tego dziwnego odgłosu. Chodzi o BMW e34 530 M60 z 1993 roku.

Chroń mnie Boże, przed Diabłami w mundurach o niebieskim kolorze...
Opublikowano
Witam Panowie , jestem posiadaczem M20 520 I z roku 91 zamieniłem sie z kolegą za klina , i ostatnio jak go odpaliłem to było słychać klekot ale jak by pochodził z dołu auta jak się silnik rozgrzeje to przechodzi słyszałem opinie ze olej trzeba zmienić czy to prawda czy jest coś jescze co powinienem wiedzieć ? i drugie pytanko sorki ze na dziale... ale jak ostatnio zrobiłem 100 km to czujnik od temperatury układu chłodzącego mi trochę skakał ale po czasie było spoko ale wczoraj jak zrobiłem 35 km to woda sie zagotowała wiatrak działa jak by uszczelka była walnieta to by było widać że borygo ucieka ale wszedzie sucho czy jest to termostat ?
Opublikowano
raczej rytmiczne mi to na panewke podchodzi... stetoskopem nic nie słysze przez miske mi nie przeniesie... jest tez opcja gdzies na forum przeczytałem ze kolektor wydechowy jest z podwujnej róry tj. ze ma podwujne scianki i wypalenie sie srodka moze wydawac mylące dzwieki... postaram sie zmierzyc cisnienie oleju tylko niewiem ile powinno wynosic... mysle czy nie wlac spowrotem valvoline... i dziwne ze na starych swiecach lepiej zapalała a wymieniłem razem z olejem... Rafi piszesz ze kontrolujesz pompe co wymiane oleju i co ile razy miałes luzną pompe? ale to o tym łancuchu jak z górki stoje to intensywnosc sie nasila.. reasumujac przypomina to troche łancuch
Opublikowano
...Rafi piszesz ze kontrolujesz pompe co wymiane oleju i co ile razy miałes luzną pompe? ale to o tym łancuchu jak z górki stoje to intensywnosc sie nasila.. reasumujac przypomina to troche łancuch

Autko kupiłem z przebiegiem około 293 tyś km, po zakupie wymieniłem olej i sprawdziłem pompę to nie miała żadnego luzu. Ostatnie wymieniałem olej ze stanem licznika około 320 tyś km i pompa była już lekko luźna. Olej wymieniał co 10 tyś km.

Jeśli mówisz, że to dochodzi z okolic łańcucha to ja na twoim miejscu sprawdził był napinacze łańcucha. U mnie właśnie napinacze były przyczyną tego klekotania. O co do moich objawów, metalicznego dźwięku to od wczoraj mam kilka teorii, a mianowicie, kilka osób mówi, że to może rozrusznik, może panewki (lecz ja odrzucam panewki, bo powinno je być słychać dużej niż tylko podczas owego odpalania) no i też słyszałem, że może już umierać pompa wspomagania.

Chroń mnie Boże, przed Diabłami w mundurach o niebieskim kolorze...
Opublikowano
u mnie pompa wspomagania juz na umarciu moze to ona.... słuszałem tez ze w m60 czesto panewki sie konczą na 7 cylindrze niby jakas wada którą wyeliminowali w m62...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam mam ten sam problem z tym stukaniem tylko mi dodatkowo po odpaleniu przez chwile pali sie cisnienie oleju! Pytanie do ciebie czy uporałes sie z tym problemem??????
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano
U mnie w m60b40 jest coś podobnego może Ci to coś podpowie Mati, jest to dziwny odgłos tykotania, cykania można to tak nazwać, może jest to podobny odgłos do tego co opisujesz, tylko u mnie objawia się to bardziej od góry silnika jak by były to zawory, dzieje się tak na biegu jałowym, można to tylko usłyszeć przy silniku, odgłos cykanie przyspiesza wraz z obrotami silnika, dodam że nie jest to dosyć głośny odgłos :?
Opublikowano
U mnie w m60b40 jest coś podobnego może Ci to coś podpowie Mati, jest to dziwny odgłos tykotania, cykania można to tak nazwać, może jest to podobny odgłos do tego co opisujesz, tylko u mnie objawia się to bardziej od góry silnika jak by były to zawory, dzieje się tak na biegu jałowym, można to tylko usłyszeć przy silniku, odgłos cykanie przyspiesza wraz z obrotami silnika, dodam że nie jest to dosyć głośny odgłos :?

Może panewki?

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano
Tez się tak zastanawiałem, ale to stuki chyba bardziej powinny być słyszalne na dole od strony misy gdzie jest wał korbowy, a te cykanie słychać bardziej od góry od strony obudowy, musiał bym ją zdjąć i nasłuchać, ale zdaje mi sie, że to od strony prawej głowicy ale z drugiej strony nigdy nie miałem takiego przypadku stukania w silniku może jednak się mylę tym sluchem :) będę musiał jeszcze raz iść dobrze osłuchać jaki dzwięk i gdzie się nasila, dodam, że cięzko odpala długo kręci, ale zaraz po odpaleniu praca silnika jest równa, stabilna i nie przegrzewa się.