Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie czy ktoś już próbował włożyć klimatyzację do swojej e32 wyposażonej w zwykły nadmuch? Ja posiadam E32 z 1992 roku z nagrzewnicą Siemens i chcę tam włożyć klimę a z tego co patrzyłem to mam już fabrycznie część instalacji poprowadzonej do klimatyzacji. Proszę o wszelkie głosy w tej sprawie. Pozdrawiam!!!
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Widzę że nikt nie miał podobnych doświadczeń lub nie wie nic na ten temat, więc opowiem trochę jak ja zmagam się z tym problemem. Jako dawca posłużyła E32 z kwietnia 1990 roku (ale ona nie wystarczyła). Została rozebrana cała deska rozdzielcza i zdemontowana została cała nagrzewnica ze ściany grodziowej. W komorze silnika zostały zdemontowane przewody, sprężarka, osuszacz oraz chłodnica i wentylator. Silnik to M30B30 wiec wszystko powinno pasować do mojego M30B35. W tym roczniku klimatyzacja chodziła na czynniku R12, ale w mojej okolicy raczej nikt tego nie napełnia więc przewody musiałem wziąść z kolejnego dawcy czyli E32 z maja 1993 roku z silnikiem M60B30 (ktoś już pisał, że powinno to wszystko chodzić na R134A - zobaczymy jak to będzie). Ale o ile jeden przewód z zaworem idący od podszybia do osuszacza jest niemalże identyczny i pasuje bez niczego, tak drugi przewód który idzie od podszybia do sprężarki ma niestety inną końcówkę łączącą go ze sprężarką. Dlatego musiałem przespawać zawór na stary przewód i problem rozwiązany. W tej chwili rozebrana została również i moja fura i jest już przygotowana do włożenia całego układu. Wstępne porównanie kostek łączących się pod deską rozdzielczą (chodzi tu o wiązkę idącą od kompletnej nagrzewnicy do instalacji) z lewej strony wykazało iż inny jest tylko jeden przewód w pinie 6 poza tym jest identyczny ich układ, pomimo tego ze miałem u siebie zwykłą nagrzewnicę Siemens bez klimy. Warto również dodać iż instalacja w komorze silnika jest już fabrycznie przystosowana pod klimatyzację gdyż posiada kostki zarówno do osuszacza z czujnikiem ciśnienia, sprężarki oraz do wentylatora klimy. W puszce bezpieczników również jest miejsce na przekaźnik sprężarki klimatyzacji który już włożyłem na swoje miejsce. Ciąg dalszy nastąpi już jutro.
Opublikowano
Z dodatkowych rzeczy należało jedynie wyciąć dwie dziury pod rurki odprowadzające wodę z nagrzewnicy i tyle, gdyż cała reszta pasowała jak ulał :-) W chwili obecnej klimatyzacja jest już nabita i działa jak szalona a w środku jest przyjemnie zimno w sam raz na upały :D Reasumując całą operację polecam wszystkim taką modernizację gdyż wszystko ładnie i pięknie można zrobić. Jeśli więc posiadasz E32 bez klimy to możesz ją sobie śmiało zrobić. Pozdrawiam!!!
Opublikowano
Wszystko ładnie i pięknie,lecz jakbyś fotki popstrykał podczas roboty,to by Cię na rękach nosili...bo w necie fotorelacji nie ma...
Opublikowano
Wszystko ładnie i pięknie,lecz jakbyś fotki popstrykał podczas roboty,to by Cię na rękach nosili...bo w necie fotorelacji nie ma...

Masz rację mogłem zrobić fotorelację, ale z drugiej strony skoro auto jest przystosowane fabrycznie pod klimatyzację a nie ma jej w wyposażeniu, to wystarczy mieć cały osprzęt i włożyć go na swoje miejsce. W takim wypadku największa trudność to po prostu odkręcenie całego kokpitu i skręcenie go z powrotem po włożeniu klimatyzacji. Mimo wszystko chętnie udzielę każdej informacji zainteresowanym :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli chodzi o koszt to trudno jest mi to określić, gdyż wszystkie podzespoły miałem z innych aut. Mogę jedynie zrobić listę potrzebnych rzeczy, ale kosztorys trzeba zrobić samemu. Pomagał mi w tym znajomy, który na co dzień zbroi różne auta więc i on policzył mnie ulgowo, że o napełnieniu klimy nie wspomnę :-) Lista potrzebnych części:

1. sprężarka + podstawka + pasek

2. osuszacz z czujnikiem ciśnienia

3. przewody od klimy

4. chłodnica + wentylator

5. kompletna nagrzewnica z mieczem i wiatrakiem

6. panel sterowania klimą

7. plastikowe rury pod deskę rozdzielczą

8. napełnienie (do klimy wchodzi prawie 2000 ml czynnika podczas gdy do zwykłej klimy wchodzi około 600 ml)

9. fachowiec

10. zestaw nowych O-ringów około 8 sztuk

To chyba wszystko co jest potrzebne do założenia klimy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
witam mam takie pytanie co do zakładania klimatyzacji mam ogrzewanie siemens musiał bym wymienic na behr aby mieć ogrzewanie i klimatyzacje razem wiec moje pytanie brzmi czy panel sterujący też muszę przekładać i czy nie będzie problemu z elektryką ???
Opublikowano
witam mam takie pytanie co do zakładania klimatyzacji mam ogrzewanie siemens musiał bym wymienic na behr aby mieć ogrzewanie i klimatyzacje razem wiec moje pytanie brzmi czy panel sterujący też muszę przekładać i czy nie będzie problemu z elektryką ???

Kolego u mnie był ten sam układ Siemens i po przełożeniu na Behr wszystko działa. Tak więc panel też musisz przełożyć i po podpięciu elektryki nie ma żadnego problemu. Zresztą wszystko jest w moim opisie, który wydaje mi się dosyć łatwo napisałem :D Jeśli będziesz potrzebował jeszcze jakiejś rady to pisz śmiało. P.s. chyba będę miał kompletną klimę na sprzedaż więc jakby co to zapraszam na priv.