Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam miałem dziś taki przypadek w trasie po przejechaniu 200 km zrobiłem postój. Po odpaleniu i ruszeniu samochodem około 5 metrów w kabinie zrobiło sie ciemno od dymu. Wcześniej przed zjechaniem przy wyprzedzaniu przy 3400 obrotów samochód stracił moc jakby odcieło turbinę. Podniosłem autko żeby zlokalizować skąd dochodzi dym i część dymu wydostawała się przy końcu pokrywy w okolicy katalizatora a część wydobywała się spod maski z tylnej części silnika. Dzwoniłem do mechanika doradził mi żeby po odczekaniu około 30 min. odpalić autko na wolnych obrotach i poczekać co będzie się działo. Tak zrobiłem przez około 4 min nic się nie działo potem z ww. miejsc zaczął wydobywać się dymek. Dodam, że pokrywa jest "spocona" jakby mały wyciek czegoś zostawił tłusty nalot. Auto stało przez 24 h. i plam nie było. Pytanie może ktoś wie jakie są objawy padniętej turbiny, lub co mogło być przyczyną dymu w kabinie? Padło również hasło, że to może być recyrkulator spalin - ja nie wiem, co to dokładnie jest może ktoś mi wyjaśni za co odpowiada to ustrojstwo. Nieskromnie zapytam o cenę na jaką muszę się przygotować? Pozdrawiam
Opublikowano

Witam

Jak w moim BMW e46 2000r 320d padło turbo to auto po przekroczeniu 2-2,5tys obrotów samo wskakiwało na maksymalne obroty silnika, zero reakcji na pedał gazu, na kluczyk,( nawet po wyłączeniu zapłonu przez kilka sekund chodziło na max obrotach) następnie gasło i był problem z odpaleniem, strasznie kopciło i dym też szedł do środka do kabiny, okazało się że turbo puszcza olej, a w wężu od kolektora pełno świeżego oleju, niestety nie było innej możliwości-kupiłem turbo od anglika z 2008r i teraz lata :D:D:D

Opublikowano
Nie musi to byc turbo. Mi szedl troszku dym pod maska (minimalnie). Jak odma puscial oleju i polecial pod filtr powietrza a pozniej juz na puszke katalizatora. Moglo to tez byc paliwo bo wezyki byly trochu skruszale od przplywu na wtrysku. W kazdym razie po wyczyszczeniu nie ma problemu.
Opublikowano
''vanperezzzi'' ja mialem takie same objawy jak ty i turbo mam zdrowe....:) poszly mi wtedy jakies zaworki i uszczelka pod glowica...