Skocz do zawartości

Wyjazd po BMW do Niemiec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niedługo zamierzam jechać po samochód do Niemiec, konkretnie 320 rocznik od 93 w gore, moze macie dla mnie jakies wskazówki, rady, przestrogi itd. za granice po samochod jade 1 raz wiec za wszelkie rady bede wdzieczny.

Opublikowano
Moja rada... poszukaj cos w polsce. nie ma co jechac do niemiec bo wszystko jest u nas :) tym bardziej ze nie masz dosiwadczenia w kupowaniu aut na niemcach ;)
Opublikowano
Znam wielu ludzi którzy tak jak ty poejchali kupic auto swoich marzen i wrocili z łupami bo nie wyapdalo wracac na pusto lub tez wracali bez niczego. Takze zastanow sie czy warto...
Opublikowano
Zgadzam się z loksem nie warto jechać do Niemiec dolicz sobie koszty wyjazdu , poszukiwań i pobytu. A jak pojedziesz u nas na giełdę to większość autek jest na zachodnich tablicach więc czujesz się prawie jak w Niemczech :wink: Oszczędzisz czas i pieniadze.
Pozdrawiam Grzesiek
Opublikowano
No moze i troche prawdy macie ale tutaj napewno nie kupie samochodu w takiej cenie jak tam, wiec jakby nie bylo wyjazd bardziej mi sie oplaci niz szukanie czegos tutaj.
Opublikowano

skoro chcesz już koniecznie jechać, to moja rada jest taka - w miejscu, w które jedziesz spróbuj obczaić kilka namiarów na utka - np. przez www.autoscout.de albo przez www.mobile.de

poza tym można oczywiście szukac dopiero na miejscu, ale szkoda spędzanego tam czasu na szukanie - jedź obejrzeć konkretne egzemplarze - im więcej tym lepiej

... i nie mów Turkom ( i ich kolegom Arabom), że masz przy sobie pieniądze jeśli nie zamierzasz kupić auto - pewnie nie wszyscy są źli, ale mogą się trafić niezłe cwaniaki (mi się tacy trafili i musiałem się wycofywać po angielsku)

w Niemczech znaczna część handlu używanymi samochodomi znajduje się w tureckich rękach (choć zależy to od części Niemiec)

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano

A moim zdaniem warto jechac do Niemiec po samochod.

Po pierwsze kupisz go jednak troche taniej, po drugie, kupisz w miare dokladnie to, co chcesz. Np. jezeli pojedziesz w okolice Bawarii, to wybor samochodow (w tym szczegolnie BMW) w bardzo dobrym stanie jest ogromny. Owszem, ceny nie sa jakies niesamowicie niskie, ale mysle, ze za samochod w dobrym stanie warto dac troche wiecej.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
To ze kupie samochód w Niemczech a nie w Polsce nie podlega dyskusji, wiec przestancie sie spierac czy warto czy nie, prosze o jakies rady konkretne :!:
Opublikowano
To ze kupie samochód w Niemczech a nie w Polsce nie podlega dyskusji, wiec przestancie sie spierac czy warto czy nie, prosze o jakies rady konkretne :!:

Moja rada... kup tanie i ładne... co wiecej Ci mozna doradzic ;);) i zycze powodzenia w poszukiwaniach. Koniecznie nadrukuj kilkanascie ofert z mobila i autoscouta bo poszukiwania w ciemno czasem mogą zmęczyc.

Opublikowano

Jezeli znasz sie troche na uzywanych samochodach, to dobrze, jezeli nie, to najlepiej wez ze soba jakiegos kumpla, ktory ma o tym pojecie.

Tak, czy inaczej kup sobie magnetyczny czujnik (40 PLN) do mierzenia grubosci lakieru i posprawdzaj samochod przed kupnem (szczegolnie slupki i dach, ale tak naprawde cala karoserie).

Obejrzyj tez kielichy, podluznice i podloge w bagazniku, oraz caly samochod pod spodem - wszelkie 'anomalie' sa podejrzane.

Popatrz na szpary, czy sa rowne i na drzwi, czy wszystkie zamykaja sie tak samo i czy sruby na zawiasach nie nosza sladow demontazu.

Nie powinno byc zadnych wyciekow spod spodu, zadnych podejrzanych odglosow z silnika ani zawieszenia w trakcie jazdy, buda i zawias powinny byc sztywne, po wdepnieciu gazu wydech nie powinien dymic na niebiesko.

Zrob mu jeszcze test zegarow (stacyjka w polozenie I i wciskasz check, nastepnie z wcisnietym checkiem wlaczasz stacyjke w polozenie II).

Zwroc tez uwage na sprzedajacego, szczegolnie, jezeli samochod jest z ogloszenia. Sprawdz ksiazke serwisowa, czy byla na biezaco prowadzona, czy sa jakies faktury z wymiany czesci.

I tak mozna jeszcze dlugo ;).

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Jezeli znasz sie troche na uzywanych samochodach, to dobrze, jezeli nie, to najlepiej wez ze soba jakiegos kumpla, ktory ma o tym pojecie.

Tak, czy inaczej kup sobie magnetyczny czujnik (40 PLN) do mierzenia grubosci lakieru i posprawdzaj samochod przed kupnem (szczegolnie slupki i dach, ale tak naprawde cala karoserie).

Obejrzyj tez kielichy, podluznice i podloge w bagazniku, oraz caly samochod pod spodem - wszelkie 'anomalie' sa podejrzane.

Popatrz na szpary, czy sa rowne i na drzwi, czy wszystkie zamykaja sie tak samo i czy sruby na zawiasach nie nosza sladow demontazu.

Nie powinno byc zadnych wyciekow spod spodu, zadnych podejrzanych odglosow z silnika ani zawieszenia w trakcie jazdy, buda i zawias powinny byc sztywne, po wdepnieciu gazu wydech nie powinien dymic na niebiesko.

Zrob mu jeszcze test zegarow (stacyjka w polozenie I i wciskasz check, nastepnie z wcisnietym checkiem wlaczasz stacyjke w polozenie II).

Zwroc tez uwage na sprzedajacego, szczegolnie, jezeli samochod jest z ogloszenia. Sprawdz ksiazke serwisowa, czy byla na biezaco prowadzona, czy sa jakies faktury z wymiany czesci.

I tak mozna jeszcze dlugo ;).

I wlasnie o to mi chodzilo tylko mozesz napisac troche o tym tescie zegwarow i jak jest ok a jak zle, no i ten czujnik do lakieru we wszystkich sklepach mozna go dostac i jaka jest "dobra" grubość lakieru.

Opublikowano

Czujnik lakieru to po prostu kawalek magnesu z podzialka, prymitywne, ale wystarczajace do tego, zeby sprawdzic, czy samochod jest calkowicie bezwypadkowy, czy tez mial gdzies nakladana szpachle.

Do dokladnych pomiarow potrzebny jest czujnik ultradzwiekowy (kosztuje juz ponad 1000 PLN), ale jezeli chcesz kupic auto totalnie bezwypadkowe, to nie bedzie Ci potrzebny.

Najfajniesze sa jankeskie Spot Roty, ale sa drogie (ja dalem za moj 200 PLN (!), jak jeszcze ich nie bylo w Polsce). Zupelnie wystarczy polska podroba, mozesz ja kupic na Allegro, albo np. w Makro w stoisku motoryzacyjnym.

Mierzysz po prostu przykladajac do blachy w roznych miejscach. Jezeli gdzies jest szpachla, to prawdopodobnie czujnik sie w ogole 'nie przyklei'.

Test zegarow wyswietli Ci najpierw pare liczb (nie pamietam dokladnie, co one oznaczaja, poszukaj, bylo na forum), a potem wszystkie wskazowki powinny wychylic sie od 0 do maxa i wyswietlacz na dole (o ile jest) powinien zaswiecic wszystkie punkty - widac, czy cos nie jest przepalone i czy wszystkie wskazniki dzialaja poprawnie.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
skoro chcesz już koniecznie jechać, to moja rada jest taka - w miejscu, w które jedziesz spróbuj obczaić kilka namiarów na utka - np. przez www.autoscout.de albo przez www.mobile.de..

A właśnie .. i spróbuj (jak będziesz jechał do niemiec) po drodze zaznaczyć sobie miejsca dealerów i serwisów BMW /często mają "fajne" egzemplarze :norty: / i tam jest w miare najpewniej :roll2:

P.S. Ja jak jechałem po moje 528 to miałem ok. 30 aut z czego wydrukowane 14 ofert , a i tak kupiłem autko w salonie BMW o którym (aucie) wcześniej nie wiedziałem :wink:

Pozdrawiam

Piotrek

Opublikowano
Tak się składa że trochę handluję autkami i bywam czesto w niemczech, wiec jeśli ktoś ma jakieś potrzeby,na BMW to zapraszam. Chetnie pomoge.