Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jakieś 2 tygodnie temu obróciła mi się panewka na wale korbowym. Byłem u mechanika, oczywiście panewki są wymienione no i drugi wał bo okazało się że tamten się już nie nadawał. Mój problem polega na tym że znów słyszalne są jakieś dziwne stuki ale idą one jakby spod samochodu gdzieś z okolic tłumika. Wtedy jak poszła panewka to czy na postoju czy podczas jazdy było słychać okropne stukanie. A teraz ten stukot słyszalny jest tylko na postoju. Czy możliwe żeby to była znowu panewka? Czy może tłumik środkowy? Pomóżcie!!!!
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Przeważnie dzieje się tak gdy panewki są już mocno zużyte, albo wystąpi jakiś problem ze smarowaniem. Może dojść do przytkania kanału olejowego to tego konkretnego czopa. W sumie napisałeś ze wał został wymieniony, ale naprawa silnika powinna polegać nie tylko na wymianie uszkodzonych elementów, ale przede wszystkim należy ustalić przyczynę żeby się to nie powtórzyło.