Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chcę Kupić BMW 525 TDS z tym że zarejestrowane w Polsce rocznik około 1998/99. Chcę wydać na to wszystko maksymalnie 17 000 z opłatami wszystkimi. Miałem możliwość kupna samochodu w Niemczech za 3000 euro, ale odstraszyła mnie wysokość akcyzy jaką musiałbym zapłacić (ok 4000zł.) Doradźcie mi co mam zrobić.. A może 520 lepiej. Chcę żeby samochód był w miarę oszczędny i nie zajechany. Czy kupno czegoś takiego jest możliwe za taką kwotę??
Opublikowano
Nie jestem pewien czy to akurat dobry pomysł z tym silnikiem, są mocno awaryjne-przynajmniej takie są opinie. przemyśl to jeszcze.
Bogdan28
Opublikowano

Ja mam to auto i niesprawia mi najmniejszych problemow.Ale kolego to auto oszczedne nie jest wiec chyba nie dla Ciebie,zima potrafi spalic nawet 15 na miescie.

Ale w trasie w 8-semce miesci sie.Pozatym kupic w Polsce TDSA zadbanego graniczy z cudem.To auto ma zla opinie,a dlaczego?Bo ktos je wczesniej katowal,przegrzal itp,a nastepnie sprzedal jako okazje.A nastepny wlasciciel kupil sobie skarbonke bez dna.

Ale jak masz zadbany egzemplarz to jazda TdS to sama przyjemnosc.

Mysle ze najlepszy wybor to 528,tylko lac benzynke i jezdzic,spalanie w miare.

Opublikowano
Przybijam do kolegi powyzej - TDS wbrew pozorom nie sa bardzo awaryjnymi silnikami - oczywiscie pompy wtryskowe padaja i kilka innych mankamentow - ale lepsza wymiana pompy wtryskowej niz 4 walkow rozrzadu jak to sie zdarza w 2,5 TDI v6 szmelcwagenowskim ;) Ciezko TDS'a znalezc w dobrym stanie w polskich warunkach - lepiej tak jak wyzej kolega napisal - 528i, silnik o wiele bardziej dynamiczny, nie jest super paliwozerny, a na pewno tanszy w eksploatacji ;)
Opublikowano
Musze przyznać że , niektóre opinie na temat Tds'ów są mocno przekłamane , niektóre nie zależy od egzemplarza sam posiadam tds'a i wcale na niego nie narzekam jeżdże dużo i do tej pory złego słowa o silniku nie mogę powiedzieć . Jeśli jesteś zainteresowany to moje auto jest wystawione na sprzedaż a warte jest zainteresowania zapraszam na priv gg 3251426
Opublikowano
Jestem nowy mieszkam w Italii i makaron podarował mi BMW 525 TDS ile kosztuje akcyza i to całe cło itp...
Opublikowano
witam, spalanie tak jak wyżej potrafi nawet do 15 litrów pochłonąć, sam sprowadzałem ją i powiem ci że w akcyzie się zamkniesz do 2000 zl, a wszystkie opłaty razem wyniosły mnie 3000 zl, wiec nie jest tak żle:) a przyjemność z jazdy jest spora:) za 3 miesiące chcę też sprzedać swoją i kupić z 3.0 diesel
Opublikowano
ja smialo moge polecic 530d, silnik bardzo dynamiczny, a przy tym po miescie w 8 sie zmiescic potrafi(bez ciaglego stania w korkach). A na trasie tempomat 110-120 ok 6 litrow. Zdecydowanie bardziej wrazliwy na paliwo - nie probowalem nigdy zadnych biodesli itp, TDS na pewno lepiej takie paliwa przyswaja :)
Opublikowano
Jestem nowy mieszkam w Italii i makaron podarował mi BMW 525 TDS ile kosztuje akcyza i to całe cło itp...

Taaa, podarował :-), jak mieszkasz w Italii a chcesz zarejestrować w Polsce to musisz zrobić sobie radazione (40-50e), potem contrato comprare-vendita, jak sam chcesz jechać to kupujesz targi s3 z 5dniowym ubezpieczeniem(60e), potem w Polsce:

1. Pierwszy przegląd - 160zł

2. Akcyza, nie ma cła - średnia cena auta w Polsce minus 40%, potem x 18,6%

3. Skarbówka - 140zł

4. Tłumaczenie ok 25-30zł za stronę, tłumacz tylko 1 stronę z cetrificato di propieta

5. Wydział komunikacji - 250zł

Ja tak samo mogę polecić jak kolega BRABUS 3.0d - toszto zacny motor z potężnym kopytem i małym spalaniem, raczej mało awaryjnym przy należytym traktowaniu i dobrym paliwie

Kolego BRABUS do awaryjności V6 (tych z początku produkcji 150ps w mniejszym stopniu) dodałbym jeszcze:

- wałki rozrządu

- hydropopychacze

- wadliwa elektronika pompy VP44

- drogi rozrząd

- nieadekwatne spalanie do mocy

- awaryjne multitronic jeśli z taką skrzynią kupisz

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano
Z tą akcyzą "2000zł" to fakt ?? Jeśli tak to będę myślał dalej o wyjeździe do Niemiec ;) Jak ja czytałem to Pisało w google że Akcyza wynosi 38,6% Od Wartości Auta w Polsce. Chyba że mylę się.. :mad2:
Opublikowano
sie mylisz -> 3,1 % dla samochodów o pojemności silnika do 2000 cm3 oraz 18,6 % dla samochodów o pojemności silnika większej niż 2000 cm3.
Opublikowano

2. Akcyza, nie ma cła - średnia cena auta w Polsce minus 40%, potem x 18,6%

No to jak mam to rozumieć/?? Ale jak wycenią moje auto jeśli np będe miał na rachunku 2500 Eu??

Opublikowano
A te minus 40 %/?? Co to znaczy??

Proszę bardzo (to jest tylko przykład, ceny i tak biorą z Eurotaxu)

Założmy, że TDS tam z 98r chodzą od 10-15tys zł czyli średnia około 12,5tys zł

12500 - 40% = 7500zł

7500zł * 18,6 % = 1395zł

Czyli akcyza około 1400zł

Na umowie może być 100euro albo ćwierć miliona, ich to nie interesuje bo biorą średnią krajową

Opublikowano
40% - o tyle srednio UC zaniza wartosc auta.

i gwoli ścisłości UC - Urząd celny