Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam problem a mianowicie kupiłem bmw w niemczech.Zapłaciłem akcyze,skarbowy ,przegląd i idąc do urzędu zgubiłem mały brif ( posiadam tylko ksero ).Czy jest szansa na zarejestrowanie autka?

Proszę o rade bo naprawde jestem załamany , zdania są podzielone ale może ktoś z was przerabiał temat.

:( :( :( :( :(

Nie wiem czy temat był poruszany ale nie mam głowy szukać a więc zaczołem nowy temat.

:( :( :( :( :(

E34 1988r 2.0l 12v M20

E36 1.8i 1996r sedan.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musisz udać się z dużą częścią dowodu rejestracyjnego do wydziału komunikacji w Niemczech, w którym auto było zarejestrowane (ustalisz to po numerze rejestracyjnym). Wydadzą Ci tam za niewielką opłatą nowy, dwuczęściowy dowód rejestracyjny i dopiero z tym możesz jechać do polskiego wydziału komunikacji. Innej opcji nie ma. Chyba, że masz kogoś bliżej w DE, kto Ci to załatwi, to możesz wysłać temu komuś dowód i upoważnienie.
Opublikowano

A czy wydadzą mi to bez problemów? Bo z Łodzi mam 1050 km.

Załatwi się to w jeden dzień ?

Czy moge to załatwić w innym mieście w niemczech np. w Berlinie?

E34 1988r 2.0l 12v M20

E36 1.8i 1996r sedan.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie. Musisz jechać do wydziału komunikacji, w którym wydali dowód. Nie może to byś inne miasto itd. A nowy dowód wydadzą Ci jak będziesz miał przy sobie stary. Na wszelki wypadek weź umowę/fakturę kupna, bo nie pamiętam czy jest potrzebna czy nie. Muszą wydać, to nie polska żeby robili problemy. Oni wiedzą, że w Polsce przepisy i ustawy tworzą kretyni przez co nie da się zarejestrować auta bez małego briefu i bez problemu wydają nowy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma sprawy. Tylko się upewnij na 100% że jedziesz do dobrego wydziału komunikacji. Miejsce gdzie sprzedali Ci auto może być na drugim końcu Niemiec. Gdzieś w necie można sprawdzić po literach z rejestracji jaki to wydział komunikacji, bo nie pamiętam czy to w Briefie jest zapisane.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. :wink:

Sprawa załatwiona.

Odzyskałem mały brif.

Wczoraj pojechałem do tego urzędu w niemczech ze starym dużym brifem ,krótkim podaniem z prośbą w języku niemieckim oraz umową kupna sprzedarzy.

Urzędniczka zrobiła ksero umowy oraz dowódu osobistego,obcieła róg starego dużego brifu pieczątka i wydała mi nowe brify duży i mały z danymi tamtego właściciela.

Prosto sprawnie bez zbędnych pytań.

:lol: Wielki uznanie dla urzędów niemieckich ( bez biurokracji ). :D

Dziękuję WSZYSTKIM ZA POMOC.

Jak by ktoś miał podobny problem proszę pisać pomoge radą. :cool2:

E34 1988r 2.0l 12v M20

E36 1.8i 1996r sedan.