Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
byłem ostatnio na stacji diagnostycznej i wyszło ,że z tyłu mam 30 - 35 % czyli nie za dużo. Mechanik powiedział ,że na pewno do wymiany są tuleje pływające oraz łączniki stabilizatora tył. Ale czy wymienić amory przy okazji? Czy jeśli wymienię tuleje i łącznik to dużo może mi podskoczyć % na stacji diagnostycznej?
Opublikowano

Jedź na inną stację i zobaczysz że wskazania będą inne te przyrządy są do kitu . sam powinieneś wiedzieć czy samochód dobrze zachowuje się na drodze szczególnie na zakrętach .

dla przykładu powiem ci ze na diagnostyce wyszło mi 90% amory z tyłu w Fordzie transicie tylko że ich wogóle nie było .

Opublikowano
Tuleje pływające na stówkę do wymiany, a łączniki stabilizatora to już zależy od ciebie. One nie mają większego wpływy na bezpieczeństwo, jedynie pukanie przeszkadza.
Opublikowano

tak jak piszą koledzy wyżej, stuki a sprawność amora to co innego

rozpędź się i na jakimś wyboju zauważ czy auto (tył) raz podskoczy i usztywni auto zaraz potem czy będzie falowało jak na łodzi

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano

tak dla wiadomości to zapodaje krótki filmik na którym pokazuję jak sprawdzić czy tulejki wahliwe są do wymiany? film

Amorki z tyłu łatwo sprawdzisz kołysząc przez uciskanie tylnej klapy, jeżeli auto po każdym ucisku wróci do tego samego położenia i się w nim zatrzyma to oznacza że nie ma tragedii. Jeżeli dążysz do ideału to pewnie musisz polegać na badaniu amortyzatorów.

BMW
Opublikowano
Co do stuków z tyłu, to w sedanach lubią też hałasować górne mocowania kolumn McPherson-a, mocowane do budy za tylnymi zagłówkami. W touringach tego nie słychać, bo są mocowanie do sanek i są to mocowania samych amortyzatorów.