Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Poszukuję schematu podłączenia panela sterowania z DSC i podgrzewanymi fotelami w E46 2002. Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Opublikowano

Masz schemat :

1 A Signal, seat heating on Seat heating, right

2 A Signal, RDC initialisation button Digital motor electronics control unit

3 Not used

4 Not used

5 Not used

6 Not used

7 E Voltage supply Terminal 30 Fuse F42

8 Not used

9 Not used

10 Not used

11 Not used

12 Not used

13 A Signal, seat heating on Seat heating, left

14 A Signal, roller sunblind up Sun shade motor

15 A Signal, roller sunblind down Sun shade motor

16 Not used

17 A Signal, driving dynamics Digital motor electronics control unit

18 E Driving dynamics active LED Digital motor electronics control unit

19 A Spatial sound function Amplifier

20 A Temperature signal, seat heating Seat heating, right

21 A Temperature signal, seat heating Seat heating, left

22 E Terminal R Fuse F12

23 E/A K-bus signal K-bus connector

http://i602.photobucket.com/albums/tt105/thunderstruck312/bmwklubforum2.gif
Opublikowano
Rozumię, że to rozpiska pinów tego szerszego złącza, a masz może tego mniejszego bo to głównie z tym mam problem orginalnie mialem pojedynczy przycisk DSC i wyjściem na cztery przewody, a w tym panelu z DSC i przyciskami od grzania foteli ma tylko wyjście na trzy przewody. Pozdrawiam
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
No tak, panel ma teraz wejście na 3 piny . Ja pamiętam że miałem z tym kiedyś problem właśnie i nawet nie szukam bo schematy są wszędzie takie jak wyżej . Jak znajdę chwilę czasu to rozbiorę półeczkę i powiem ci którego pinu ubyło i w jakiej kolejności są teraz wpięte piny bo tak to trzeba rozwiązać . Postaram się jak najszybciej .
Opublikowano
Kurde dopiero co wróciłem a nie miałem wcześniej czasu na to :mad2: Tyle roboty ostatnio że szok . Postaram się to w piątek najpóźniej (bo mam to zamiar zrobić jutro ) ogarnąć żebyś to mógł zamontować .
Opublikowano

Znalazłem dzisiaj chwilę czasu na szczęście . Do DSC fabrycznie idą 4 piny (jeśli chodzi o przycisk) . Panel ma wejście na 3 piny .

Fabrycznie były przewody:

1.Niebieski przewód z fioletowym paskiem.

2.Niebiesko-zielony przewód z żółtymi plamkami.

3.Szary przewód z czerwonym paskiem.

4.Brązowy przewód z czarnym paskiem.

A w panelu ma to wyglądać w takiej kolejności (rozpiskę podaje ci biorąc pod uwagę wtyk który jest na 4 piny ) :

Pin2: Niebieski przewód z fioletowym paskiem.

Pin3: Szary przewód z czerwonym paskiem.

Pin4: Brązowy przewód z czarnym paskiem.

Natomiast pozostaje niepodpięty "Niebiesko-zielony przewód z żółtymi plamkami." . Pamiętaj także o podpięciu reszty przewodów do dużej kostki .

Pozdro

Opublikowano
czesc, chlopaki mozecie mi pomoc bo wsumie tez zabieram sie do zamontowania podgrzewanych foteli ale mam maly problem, mianowicie w duzej kostce pin 23 musi byc zasilany z lini k-bus jak ja zlokalizowac? Gdzie sie wpiac ?
Opublikowano
czesc, chlopaki mozecie mi pomoc bo wsumie tez zabieram sie do zamontowania podgrzewanych foteli ale mam maly problem, mianowicie w duzej kostce pin 23 musi byc zasilany z lini k-bus jak ja zlokalizowac? Gdzie sie wpiac ?

Wepniesz się bez problemu trochę wyżej, wepnij się do ibusa przy radiu/navi.

Opublikowano
te kabeli (k-bus) maja jednakowe kolory tzn wszystkie bialo/czerwono/zolty , wystarczy taki odnalesc i sie do niego wpiac ? takie rozwiazanie przychodzi mi do glowy hehee
Opublikowano
te kabeli (k-bus) maja jednakowe kolory tzn wszystkie bialo/czerwono/zolty , wystarczy taki odnalesc i sie do niego wpiac ? takie rozwiazanie przychodzi mi do glowy hehee

TAK

Opublikowano

TAK

dzieki wielkie

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Mam taka prośbę, może ktoś zamieści zdjęcie zrobione tylnej części panela po przeróbce. Ma może ktoś fotorelacje z takiego przerobienia dsc i podgrzewania foteli w e46 lub schematy co, gdzie i jak z przewodami :)

Z góry dziękuje

Pozdrawiam Rafał

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Dołozylem samodzielnie podgrzewanie foteli wedlug wskazowek udzielanych powyzej.

Jest to stosunkowo proste , zauwazylem jednak dwie rzeczy :

po pierwsze

u mnie w starym/fabrycznym przycisku asc bylo 5 przewodow:

1.Niebieski przewód z fioletowym paskiem.

2.Niebiesko-zielony przewód z żółtymi plamkami.

3.Szary przewód z czerwonym paskiem.

4.Brązowy przewód z czarnym paskiem.

5.Niebiesko-zielony przewód z żółtymi plamkami.

Wszystkie podpinamy zgodnie z wskazowkami kolegi natomiast dwa

niebiesko-zielone przewódy z żółtymi plamkami mostkujemy ze soba :)

po drugie

jezeli ktos ma asc to panel musi byc asc/podgrzewanie foteli

natomiast jezeli ktos ma dsc to panel musi byc dsc/podgrzewanie foteli

W innej kombinacji czyli asc / panel dsc lub odwrotnie dziala tylko samo podgrzewanie foteli .

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Koledzy może nie do końca w temacie ale mam kilka pytań odnośnie grzanych foteli.

Seryjnie auto wyposażone mam jedynie w DSC. Jakiś czas temu fotele zostały obszyte skórą i przy okazji dołożono do nich maty grzewcze. Kupiłem też panel z przyciskami do obsługi funkcji podgrzewania ale jak widzę chyba nie będzie działał prawidłowo gdyż przycisk w nim to ASC kompletnie nie zwróciłem na to uwagi przy zakupie mój duży błąd....

teraz pytania ;)

1. rozumiem, że podstawą będzie nabycie panelu z przyciskiem DSC ten, który mam nie podejdzie ?

2. być może lamerskie pytanie zielony jestem w kwestii elektroniki... z tego tematu rozumiem, iż nie jest to niestety plug and play [mając panel nie wystarczy wpiąć wtyczki trzeba coś przerobić na podstawie schematu [by działało grzanie i DSC] ?

3. gdzie zdobyć i ew za ile ;) wiązki przewodów łączącą fotele z panelem ? [kluczowy punkt ;)]

mam nadzieję, że ręce Wam nie opadną po przeczytaniu w/w pytań :D liczę na Waszą pomoc ;)

pozdrawiam

Opublikowano
hej . nie ma rozniczy czy jest asc czy dsc jezeli chodzi o grzanie foteli bedzie dzialalo. roznica jest natomiast w samym asc i dsc u mnie to nie chce dzialac ( czyli zalanczac lub odlanczac asc) zestaw jest plugin & play . masz maty , masz panel - wszystko laczysz kablami i bedzie dzialac :) kable orginalne drogie , wiec najlepiej zrob je samemu :)