Skocz do zawartości

[E87] 116i 2005r - Czujnik deszczu "zawiesza" wycieraczki !!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem związany z czujnikiem deszczu. Od jakiegoś czasu po uruchomieniu czujnika deszczu (wycieraczek automatycznych) po kilku machnięciach wycieraczek nagle zawieszają się w dziwnym położeniu - tak jakby zawieszał się jakiś komputer. Ponowne uruchomienie wycieraczek jest możli dopiero po paru minutach albo po wyjęciu kluczyka i włożeniu z powrotem.

Pytałem w ASO we Wrocławiu i już dwa razy nie mogli tego sprawdzić "bo nie mieli akurat człowieka na miejscu który się na tym zna" - chociaż wizyty były umawiane z wyprzedzeniem kilku dni.

Czy ktoś miał podobny problem? Jeśli tak to co można zrobić?

W normalnym trybie wycieraczki działają bez zarzutu. Problem jest tylko w trybie automatycznym.

Będę wdzięczny za pomoc.

Opublikowano
jeśli działa normalnie poza trybem automatycznym to pewnie jakiś problem elektryczny. Albo sam czujnik na szybie cos miesza albo coś nie tak ze sterownikiem wycieraczek. U mnie problem jest taki, ze wycieraczki po powrocie na podszybie nie zostają tam tylko wykonuja jeszcze minimalny ruch ku górze. ponoć programowanie sterownika wycieraczek, nowy soft powinien pomóc.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam,

mam dokładnie ten sam problem. BMW E87 zaczęły się problemy z automatycznymi wycieraczkami. W trybie manualnym wszystko jest ok, natomiast w trybie automatycznym początkowo objawem było to, że wycieraczki pracowały zbyt wolno do stopnia w jakim padał deszcz. Teraz po włączeniu wycieraczek w trycie automatycznym po jakiejś chwili zawieszają się zupełnie. Zaczynają pracować dopiero po kilku minutach albo bo ponownym uruchomieniu samochodu. Ktoś już coś odkrył w tym temacie?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Kolego spróbuj zrobić kalibrację RLS'a. W inpie zajmie Ci to dosłownie 10sek. Wg mnie najwyraźniej czujnik nie widzi, że szyba jest brudna.A element przewodzący nie ma żadnych pęcherzy powietrza? Nie odkleił się od szyby? komunikacja z modułem jest?

Pozdrawiam emilo

Opublikowano
Szyba jest czysta, niekiedy działadziala 10 minut niekiedy 30minut godzine albo 10 sekund.Szyba jest orginał czujnik nie jest odklejany i nie jest odklejony .Ta kalibracja jest manetkami czy zewnętrznym urządzeniem ?
  • 1 rok później...