Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nosze się z zamiarem samodzielnej wymiany tarcz i klocków z przodu. Wiem że sa filmiki ja jutubie i je oglądałem. Mimo to chciałbym się dowiedzieć na co uważać czy trzeba coś czyścić (piastę) czy smarować jakieś części smarem, czy zakładanie tarczy jest bezproblemowe i nie da się jej na przykład krzywo założyć na co zwrócić uwagę? Kupiłem tarcze ATE PowerDisc tarcze - 24.0322-0115.1, klocki - 13.0460-5405.2 parę osób mówiło mi że są dwa rodzaje tarcz z tego co patrzyłem w katalogu foty http://katalog.fota.pl/Katalog/ inne tarcze szły po 2001 roku. Chciałbym wiedzieć czy to wszystko ? Może są dwa rodzaje tarcz w autach przed liftem ??

pozdrawiam

BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano

witam,

w tamtym roku też wymieniałem tarcze. wymiana jest naprawdę prosta ale ja u siebie miałem niezłą przeprawę z powodu śrubki trzymającej tarcze. z trzech kół tarcze zeszły bez problemu. na jednym kole śruba się b. mocno zapiekła i za nic nie mogłem odkręcić tarczy – skończyło się na wierceniu śruby :duh: .

moja wskazówka: przed rozkręcaniem psiknij WD40 na każdą śrubę

aha :!: przed założeniem nowych tarcz dobrze oczyść piastę (ja użyłem szczotki drucianej i papieru ściernego)

wskazana jest również wymiana śrub trzymających tarcze (w ASO naprawdę mały koszt)

powo :cool2:

Opublikowano

ja dodam ze swojego (małego ale jednak) doświadczenia że przy wymianie tarcz dobrze jest spryskać elementy które mają tendencje do zapiekania się, miedzią w sprayu (ma ona właściwości smarujące) co powoduje ze przy następnej wymianie będzie bez kłopotów. Pozdro.

ps: (ku uciesze tłumu) miałem kolegę który kiedyś spryskał sobie tym tarcze :D bo jak utrzymywał - piszczały.:D

...::: Banditen Motoren Werke :::...

Dlaczego BMW?? Bo przedni napęd jest dla małych dziewczynek ;P