Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Mam potrzebe wyciągnięcia cd(radia) w moim Bmw.

Czy ktoś może mi opisać krok po kroku jak to zrobić.Chce to zrobić tak , żeby nie uszkodzić żadnych plastików.Poszła mi koncówka mocy , więc musze je wyjąć .

P.S.

Mam bmw 530d z 2002 roku

Dzięki za pomoc !

Opublikowano

To może zależeć od tego, jakie masz radio.

Dla BUSINESS RDS (czy jak tam się ono nazywa) [piszę trochę z pamięci, ale nikt nie odpisuje, to może to ci się przyda]:

1. Zdejmujesz gałkę głośności ciągnąc w kierunku "od radia". Powinna zejść, ale będzie lekki opór. Jeśli trzeszczy, to nie ciągnij - może masz inne radio ;).

2. W dziurze po gałce masz końcówkę "potencjometru" i pod nią taką małą dziurkę na imbus około 3 mm (na oko).

3. Wtykasz imbusa w dziurę i kręcisz o jakieś 60o 12" przeciwnie do ruchu wskazówek zegara (i przytrzymujesz w tej pozycji, bo będzie się cofać). Wielkiego oporu bym się nie spodziewał, bo klucz mały. Z umiarem, żebyś nie zrobił "a boś przekręcił" ;).

4. Czynność nr 3 powoduje wycofanie się zaczepów trzymających radio z lewej strony (od strony gałki) i tą stroną próbował bym ciągnąć. (Wydawało mi się, że przy tym przekręcaniu wycofują się zaczepy po obu stronach, ale sprawdziłem u mnie i chowa się tylko ten po lewej).

Radio zwęża się w kierunku tyłu (tyłu radia), więc po poluzowaniu (delikatnym wyciągnięciu) lewej strony powinno być możliwe wyciągnięcie również prawej.

5. Górną część (CD, kaseciak) nie pamiętam jak się wyciąga (już sprzedałem tę część), ale chyba były tam już normalne śrubki pod radiem (dolna część) - nie pamiętam.

Mam nadzieję, że nie wyciągasz radiów z cudzych samochodów, bez zgody ich właścicieli ;).