Skocz do zawartości

e36, m40 318: simmering dyferencjalu- jaki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, moecie mi powiedziec jaki jest rozmiar, kod simmeringu dyferencjalu (tam gdzie wchodzi wal do dyfra) w e36 silnik m40, 318 automat z 1992 roku??? zaczal tamtegdy olej cieknac i musze wymienic a nie wiem jaki mam kupic- w sklepie BMW 80PLN wiec lekka przesada... dzieki
Opublikowano

1. http://bmwfans.info/parts/catalog/

2. Wpisz swój VIN

3. Porównaj czy masz identyczny dyfer (bo może ktoś zrobił wcześniej swapa)

4. Zapisz numer simmeringa

5. Idz do sklepu (nie ASO jeśli wolisz)

6. Zamów

7. Odbierz i zapłać

8. Wymień

Bardziej tego uprościć nie mogę.

A jak wolisz naprawy po dziadowemu to znajdź odpowiedni simmering na wymiar od pralki i zamontuj ;-) Taki to pewnie z 3,50 kosztuje.

Opublikowano
dzieki za pomoc... w sklepie BMW kosztuje 80PLN, w ASO zdecydowanie wiecej... a taki sam motoryzacyjny simmering nie sygnowany logo BMW kosztuje kilkanascie zlotych... warto oczedzic? moim zdaniem warto bo nie dopasowuje od pralki tylko kupuje nowy motoryzacyjny, rownie mocny simmering... czy to po dziadowskiemu? pytanie czy kupujesz klocki hamulcowe BMW czy jakis inny zamiennik typu Ferrodo, Lucas badz TRW... ta sama analogia... dzieki i pozdrawiam
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
dzieki za pomoc... w sklepie BMW kosztuje 80PLN, w ASO zdecydowanie wiecej... a taki sam motoryzacyjny simmering nie sygnowany logo BMW kosztuje kilkanascie zlotych... warto oczedzic? moim zdaniem warto bo nie dopasowuje od pralki tylko kupuje nowy motoryzacyjny, rownie mocny simmering... czy to po dziadowskiemu? pytanie czy kupujesz klocki hamulcowe BMW czy jakis inny zamiennik typu Ferrodo, Lucas badz TRW... ta sama analogia... dzieki i pozdrawiam

Ad1. Kup w motoryzacyjnym, a o pralce to w sumie napisałem z rozbawienia ;-) Jeśli kupisz w sklepie zamiennik firmy np. GPD czy TOPRAN (inaczej HANS PREIS) to tak jakbyś kupił od pralki , nie widzę różnicy, rozleci się tak samo szybko. BMW to zdecydowanie ciężkie auta i nie opłaca się oszczędzać zbyt wiele bo hinduska guma to nie niemiecka. Jeśli zamiennik to polecam jedyne co się hiszpanom w motoryzacji udało : produkty firmy CORTECO, no i dalej FEBI itd...

Ad2. Jeśli kupuje nieoryginalną część to zawsze najlepszej marki z wieloletnią tradycją w a oszczędzając nie staram się "jechać po bandzie".

Ad3. J/w niestety to nie ta sama analogia :)