Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja jezdziłem kilka lat na tych Michelinach. Jezdziłem równiez na zimowych Debicach, Vikingach i Kleberach - z tych Micheliny są bezwzglednie najlepsze!!!
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

Aha no to będę celował w takie Micheliny :) o ile takie jeszcze dostanę :)

To chłopy pisać jakieś propozycje jeszcze :)

Opublikowano

205/65R15

A jakie? Jeżeli nie jeździłeś wcześniej RWD to MUSISZ mieć porządne opony. Szczególnie przy Twoim momencie.

Ja bym brał:

Vredestein Snowtrac 3

Dunlop WinterSport 3D

Conti TS830

Goodyear UG7+

Fulda Kristall Control HP

o to to mi chodziło :) właśnie nie wiem co zakupić... dużo tych propozycji jest! :) ak a masz któreś z nich wybróbowane?? albo czy miałeś z jakimiś do czynienia?? Czy tak sobie po prostu piszesz?? :cool2:

Nigdy nie piszę sobie ot, tak sobie!

Pracuję w branży oponiarskiej od dobrych paru lat i miałem do czynienia ze wszystkimi powyższymi oprócz Fuldy, bo to tegoroczna nowość.

Od ostatniej zimy ujeżdżam zimowe Vredestein Snowtrac 3 i jak na razie jest to najlepsza opona zimowa, na jakiej jeździłem.

Opublikowano

Nigdy nie piszę sobie ot, tak sobie!

Pracuję w branży oponiarskiej od dobrych paru lat i miałem do czynienia ze wszystkimi powyższymi oprócz Fuldy, bo to tegoroczna nowość.

Od ostatniej zimy ujeżdżam zimowe Vredestein Snowtrac 3 i jak na razie jest to najlepsza opona zimowa, na jakiej jeździłem.

O oponach zimowych na pewno wiem mniej niz YatzeK, ale tez posiadam te Vredesteiny i tez jestem z nich bardzo zadowolony.

Opublikowano
to ja się podepnę, mam e46 w kombi 320d 2002r i w serwisach oponeo i innych wyszło mi że optymalny rozmiar to 195/65/15 tak się składa że takie zimówki zostały mi po poprzednim aucie i chciałbym je założyć na stalówki ale chciałbym się dowiedzieć czy nie zaszkodzę autku, sporo osób które ma e46 jeździ na takich oponach a w książce jest że najmniejszy rozmiar to 205/55/16 jak to w końcu jest, będą pasować takie 15?
Opublikowano
Jeżeli dobrze pamiętam, to w 320d są za duże hamulce, żeby weszła felga 15 calowa. Tak samo, jak w 330d minimum to 17 cali.
Opublikowano

Proszę bardzo - jaka cena taki towar - opona bardzo przeciętna, ani dobra, ani zła. W miarę stabilne zachowanie na wszystkich nawierzchniach, ale niczym specjalnym nie przekonuje.

W przypadku opon zimowych MUSISZ sobie odpowiedzieć na pytanie: na jakich nawierzchniach jeździsz najczęściej. NIE MA zimówki, która w każdych warunkach będzie najlepsza - żeby była dobra na śniegu, musi mieć szerokie rowki, ostre krawędzie, najlepiej kierunkowa. Ale wtedy będzie nieco słabsza na mokrym i głośna (to akurat najmniej ważne). Jak będzie dobra na mokrym i cicha, to z zaspy nie wyjedziesz.

Aczkolwiek nowe modele (np. Conti TS830, Dunlop WS 3D, Goodyear UG 7+ i UG Performance 2) osiągnęły już taki poziom technologiczny, że zapewniają dobre prowadzenie w każdych warunkach. Za odpowiednią cenę, oczywiście.

Chcesz znać moje zdanie? Masz duże, ciężkie auto z tylnym napędem i mocnym silnikiem. Nie udawaj więc oszczędzania na oponach, bo będziesz żałował. Różnica w cenie kompletu opon najlepszych, a takich sobie w tym rozmiarze to 300-400zł. Policz sobie czy warto ryzykować, skoro jedno nieudane hamowanie na słabych oponach może się skończyć w najlepszym wypadku wymianą zderzaka (z halogenami), reflektorów i maski...

Opublikowano

no tak racja ale słyszałem b. dobre opinie o tych oponach są za nie duże pieniądze i za to dobre...

ale jak uważasz! a jeśli chodzi o to jak i gdzie będę jeździł to raczej dużo śniegu! zaspy itp. tak jest w miejscowości gdzie mieszkam! Chodzi o to żebym mógł bez problemu jeździć i ruszać pod górkę ze śniegu! Jak i z większej zaspy tak i z ubitego śniegu! Po mokrym mało jeżdżę bo u nas zawsze jest śnieg :wink:

Opublikowano
Dobra oponki już kupione dziś :) Kumho podobno dobre i sprawdzone! jednak zdecydowałem się na oponki o rozmiarze 195/65/15 zobaczymy jak się będzie jeździć :)