Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wielu użytkowników BMW chce by w ich aucie był ładny dźwięk ale żeby nie usuwać oryginalnego Radia i Głosników :) my ze znajomym zrobiliśmy w taki sposób iż pod kable podłączyliśmy radio Pioneer DEH P65 BT :)kable położyliśmy pod tapicerką :)a samo radio pod siedzeniem pasażera :) panel radia zamontowaliśmy przy kierownicy z lewej strony :) na oryginalnym radiu wszystkie przyciski są podświetlone a na wyświetlaczu mogę włączyć częstotliwości jakiegoś tam radia (dla picu oczywiście) :) Naprawdę niezła sprawa :) wsiadając wygląda wszystko na oryginał nie widać żadnych przeróbek (u mnie widać panel ale można go zamontować w dowolnie innym miejscu :)) dźwięk o niebo lepszy niż z oryginalnego radia :) i bez żadnych kosztów wymiany głośników :) kwestia dobrze ustawić radio :)

a wygląda to tak :

http://i41.tinypic.com/16j3h8i.jpg

http://i44.tinypic.com/2rqiona.jpg

chyba lepiej wygląda niż to :

http://i43.tinypic.com/jaazib.jpg

Napiszcie co o tym myślicie ???

Opublikowano

Przyznam tobie rację że napewno to lepiej gra ma więcej funkcji i ładniejszy wygląd od tej przejściówki.

Ale.... i tak szpieći takie coś deske i osobiście nie lubię mieć cos co nie działa.

Ogólnie jestem bardziaj za niż przećiw takiej modyfikacji audio.

Osobiście myślałem przełożyć elektronike z nowego radia do oryginalnego, choć nie będzie to łatwe.

Opublikowano
hm... jak uda Ci się przełożyć wnętrze nowego radia do oryginału nie tracą dostępu do wszystkich możliwych funkcji nowego radia :) to jesteś mistrzem Elektroniki :) wtedy przyjadę osobiście pogratulować:) i poproszę o taką przeróbkę sobie :) No chyba że to nowe radio ma tylko regulacje balans lewo, prawo, przód, tył i Basy, Treble :) daj znać jak uda Ci się to zrobić :)
Opublikowano (edytowane)

Ja też jestem w trakcie przeróby audio, ale takie gmyranie w desce jakoś mi się nie widzi.

Na razie zestaw wygląda tak:

- piec 4x90W RMS (4/3/2 kanały), z filtrami dolnoprzepustowymi,

- sub MACAudio SX112 BP (mostek na piecu),

- zestaw Blaupunkt Velocity 652Pro w suficie (bo to touring), na pozostałych dwóch kanałach,

- oryginalny zestaw z przodu.

Wyprowadzone z niskich napięć tylnych kanałów modułu Becker BM54 (zestaw audio "Profesional"+panel 16:9) Jest to bardzo kiepski wzmacniacz, którego niestety pozbyć się z zestawu nie idzie, bo przez niego łączą się z zestawem audio navi, video, telefon zmieniarka i kaseciak, w pipę kabli, na domiar złego sterowane szyną IBUS. Można dać do "stuningowania" w jakiejś firmie w Krakowie ale na razie za daleko jestem od Polski.

O ile ciśnienie basów powoduje drżenie włosów na głowie i buja całym autem jakby poduchy silnika się zrypały, o tyle niestety w wyższych zakresach jest gó...no. Podpięcie pod piec przeciętnego odtwarzacza MP3 wyraźnie polepsza zakres tonalny.

W planie mam więc równoległy montaż na przedzie odtwarzacza MP3 z ładującym gniazdem USB i ominięcie w/w Beckera. A troszkę później wymianę przednich pierdziawek na coś konkretniejszego.

P.S.

Największy problem mam z tylną tablicą rejestracyjną :mrgreen:, brzdękoli jak talerze perkusji a nijak nie umiem wymyślić jak to usztywnić bez wiercenia w karoserii. Na zewnątrz auta jest cichutko, słychać lekki bas i BRRRRRR, BRRRRRR, BRRRRR z tablicy, normalnie wiocha.

Edytowane przez mecenass
Opublikowano
Widziałem, że głośniki w wersjach z telefonem podłączane są razy dwa (radio i telefon osobno (chyba)), raczej ciężko będzie dostać taki głośnik?
Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano
Widziałem, że głośniki w wersjach z telefonem podłączane są razy dwa (radio i telefon osobno (chyba)), raczej ciężko będzie dostać taki głośnik?

Coś nie kumam, kolega chyba pomylił tematy??

Ale nie, nie są podłączane dwa razy (osobno).

Opublikowano
hm... jak uda Ci się przełożyć wnętrze nowego radia do oryginału nie tracą dostępu do wszystkich możliwych funkcji nowego radia :) to jesteś mistrzem Elektroniki :) wtedy przyjadę osobiście pogratulować:) i poproszę o taką przeróbkę sobie :) No chyba że to nowe radio ma tylko regulacje balans lewo, prawo, przód, tył i Basy, Treble :) daj znać jak uda Ci się to zrobić :)

Właśnie mi chodzi kupić nowe radio z pokrętłem i podobną ilością przycisków.A nie jakiegoś kenwooda z masą przycisków, świecidełek itp.

Mam wrażenie że moja ocena twojej pracy, się nie spodobała.A sam chciałeś żeby napisać co o tym myślimy.

Opublikowano

Powiem, że mnie to dziwi, bo wiązka audio telefonu jest podłączona pod moduł (BM54 ew. BM24), a nie bezpośrednio do głośników.

Film chyba jest z USA więc może tam jest to inaczej rozwiązane. :?:

W każdym razie jak będę pruł przód to się dowiem.

Opublikowano

Właśnie mi chodzi kupić nowe radio z pokrętłem i podobną ilością przycisków.A nie jakiegoś kenwooda z masą przycisków, świecidełek itp.

Mam wrażenie że moja ocena twojej pracy, się nie spodobała.A sam chciałeś żeby napisać co o tym myślimy.

Nie no coś Ty w końcu po to jest forum żeby pisać swoje opinię itp.:) Ocena jaka by nie była jest po prostu Twoją oceną mojej pracy :) Tylko wydaje mi się że może być ciężko zrobić taką przekładkę o której mówisz:)

...

P.S.

Największy problem mam z tylną tablicą rejestracyjną :mrgreen:, brzdękoli jak talerze perkusji a nijak nie umiem wymyślić jak to usztywnić bez wiercenia w karoserii. Na zewnątrz auta jest cichutko, słychać lekki bas i BRRRRRR, BRRRRRR, BRRRRR z tablicy, normalnie wiocha.

A co do tylnej tablicy odkręć ją i podłóż pod całą powierzchnię cienką gąbkę albo piankę coś w tym stylu : http://www.allegro.pl/item962503154_wygluszajaca_pianka_mata_akustyczna_200x100x_1cm.html myślę że pomoże :) albo posmaruj całą rejestrację sylikonem bezbarwnym :) a kiedyś tam jak będziesz sprzedawał auto to specjalnym środkiem spokojnie zmyjesz sylikon:) i po kłopocie:)