Skocz do zawartości

Luz na przekładni kierowniczej - regeneracja?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Mam dość spory luz na przekładni kierowniczej. Po założeniu szerokich felg 8" buja autem jak cholera. Bardziej to przypomina walkę z autem niż przyjemność z jazdy. Jeszcze nie korygowałem luzu śrubą na maglownicy ale już się zastanawiam nad ewentualną regeneracją i kosztami? Pytanie do Was, czy regenerować, bo z używkami jak jest to każdy wie... Może ktoś z Was regenerował, jest w stanie podrzucić namiar? :?

Opublikowano
przed regeneracja sprobuj skasowac luz srubka, powinno pomoc, pozatym na takich kolach to Cie bedzie ciagac kolego czy bedziesz mial luz czy tez nie
Opublikowano
Tak właśnie palnowałem wpierw zacząć od kasowania luzu. Jak nie przyniesie oczekiwanego rezultatu to chyba pozostaje kwestia regeneracji. Poszperałem troszkę i znalazłem macherów co regenerują w Łodzi. Wołają 550zł. Ktoś, coś w temacie mógłby?
Opublikowano

Ja rozebrałem przekładnie i wymieniłem łożysko, ale tylko jedno które jest na dole. Koszt to 60zł i oznaczenie to "NK30/20". Łożysko które jest na górze jest oznaczone literą F co oznacza że tylko w serwisie można takie dostać. Ale darowałem sobie już to.

Po wymianie łożyska jest znaczna poprawa, jeszcze troszkę dokręcę śrubę do kasowania luzu i powinno być idealnie.

A opony które są na przodzie to 235/45/17". Przed wymianą łożyska ciężko było jeździć, strasznie rzucało samochodem w koleinach.

Opublikowano

Też mam taki rozmiar gum :D

Czyli mówisz, że to może być wina nie tylko luzu na przekładni ale i łożyska?

No tak ale jak to obadać bez wyciągania?

Opublikowano
Ja zlokalizowałem to w ten sposób, że z kanału za pomocą łyżki czy rurki, ruszałem tym ramieniem, które jest przymocowane do przekładni. Luz był spory.