Skocz do zawartości

Luz na przekładni kierowniczej - regeneracja?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Mam dość spory luz na przekładni kierowniczej. Po założeniu szerokich felg 8" buja autem jak cholera. Bardziej to przypomina walkę z autem niż przyjemność z jazdy. Jeszcze nie korygowałem luzu śrubą na maglownicy ale już się zastanawiam nad ewentualną regeneracją i kosztami? Pytanie do Was, czy regenerować, bo z używkami jak jest to każdy wie... Może ktoś z Was regenerował, jest w stanie podrzucić namiar? :?

Opublikowano
przed regeneracja sprobuj skasowac luz srubka, powinno pomoc, pozatym na takich kolach to Cie bedzie ciagac kolego czy bedziesz mial luz czy tez nie
Opublikowano
  • Autor
Tak właśnie palnowałem wpierw zacząć od kasowania luzu. Jak nie przyniesie oczekiwanego rezultatu to chyba pozostaje kwestia regeneracji. Poszperałem troszkę i znalazłem macherów co regenerują w Łodzi. Wołają 550zł. Ktoś, coś w temacie mógłby?
Opublikowano
Sprawdź jeszcze krzyżak miedzy kolumną a maglownicą. Ja miałem na nim spore luzy.
Opublikowano
  • Autor
Ooo, cenna rada. Dzięki :)
Opublikowano

Ja rozebrałem przekładnie i wymieniłem łożysko, ale tylko jedno które jest na dole. Koszt to 60zł i oznaczenie to "NK30/20". Łożysko które jest na górze jest oznaczone literą F co oznacza że tylko w serwisie można takie dostać. Ale darowałem sobie już to.

Po wymianie łożyska jest znaczna poprawa, jeszcze troszkę dokręcę śrubę do kasowania luzu i powinno być idealnie.

A opony które są na przodzie to 235/45/17". Przed wymianą łożyska ciężko było jeździć, strasznie rzucało samochodem w koleinach.

Opublikowano
  • Autor

Też mam taki rozmiar gum :D

Czyli mówisz, że to może być wina nie tylko luzu na przekładni ale i łożyska?

No tak ale jak to obadać bez wyciągania?

Opublikowano
Ja zlokalizowałem to w ten sposób, że z kanału za pomocą łyżki czy rurki, ruszałem tym ramieniem, które jest przymocowane do przekładni. Luz był spory.
Opublikowano
  • Autor
Ok, postaram się umówić z mechanikiem i obadamy temat.