Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Meczy moje bmw od jakiegos czasu blad ABS\ASC

Pewnego razu zima zaiwsilem sie lekko na progu i nie moglem wyjechac to mnie wyciagneli i po chwili zapalila sie kontrolka od ABS'u i ASC przestal dzialac licznik, ekonomizer i wskaznik paliwa zaczol wariowac.

Pojechalem na komputer i wykazalo ze cos jets nie tak z tylnym lewym kolem ale nie wykazalo dokladnie co.

Dobra wymienilme piaste z lozyskiem sprawdzialem czujnik wszystko gra. podlaczyalem komputer skasowalem blad i zniklo jak tylko rusze to sie odrazu zapala.

Prosze o pomoc poniewaz juz nie mam pomyslu co to moze byc uszkdozone czy talem na forum i nie moglem znalesc takiej samej ustareki jak jets u mnie

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Opublikowano

nie wiem w jaki sposób sprawdziłeś ten czujnik, bo to można sprawdzić tylko przez komputer w trakcie jazdy porównując prędkości obrotowe poszczególnych kół. nie napisałeś czy po wymianie piasty działa prędkościomierz itp. jeżeli działa to padł moduł przy pompie, jeżeli nie działa to stawiałbym na czujnik - proponuję przełożyć czujniki lewy z prawym (tylko ostrożnie lubią pękać) i wtedy podpiąć pod kompa - druga opcja podmienić moduł o takim samym numerze - podejrzewam że masz z końcówką 001.

u mnie przyczyną takich historii był padnięty moduł.

powoli dochodzę do wniosku że BMW to nie marka samochodów - to nieuleczalna choroba :)
Opublikowano
podlacyzlem komputer znowu i wykazalo ze jest uszkodzone lewe tylne kolo skasowalem blad i zgasl jak odpale smaohcod bledy nie ma rusze pomalu jadac wszystko dziala. po wdepnieciu gazu mocniej blad znowu wyskakuje
Opublikowano

Pozwolę sobie podłączyć się do tematu.

W mojej Buni ostatnio śmiesznie chodzą hamulce. Po odpaleniu włączają się kontrolki ABS i ASC. Hamulec działa normalnie. Po przejechaniu kilkudziesięciu metrów kontrolki się wyłączają, czyli jakby wszystko miało być ok, ale nie jest. Kiedy chcę nacisnąć hamulec, pedał chodzi trochę ciężej, drży i słyszę przy tym jakby jakąś sprężynkę wymieszaną ze standardowym odgłosem ABSu. Dodatkowo czuję, że mnie przy hamowaniu ściąga w lewo. Jadę dalej, a po kilkuset metrach snów kontrolki się włączają i działa ok. Rozumiem, że jakoś mi musi nawalać ABS, ale to chyba trochę nietypowe, że na suchej nawierzchni mi się on włącza. Czy to może być wina tarcz? bo jak mierzyłem to mają grubość ok. 18mm