Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem odnośnie hamulca w prawym kole. Zauważyłem że podczas hamowania samochód mi ściąga w prawi i nie wiele myśląc wziąłem się za odpowietrzanie bo pomyślałem że może gdzieś jest zapowietrzone. I doszedłem do nstp. rezultatu:

* podczas odpowietrzania z wszystkich 3 odpowietrzników (prawy tyl, lewy tyl i lewy przód) pięknie tryska płyn a z prawego przedniego niestety nie

* odkręciłem wężyk który doprowadza płyn do tłoczka i okazało się iż z niego prawie nic nie leci

* kolega naciskał pedał hamulca nawet przy odkręconym wężyku i nic lekkie sączenie

* odpaliłem auto i naciskałem pedał hamulca i także nadal te same objawy

* przy odpowietrzani tego koła także tylko sączenie

A co chodzi?? dlaczego tak się dzieje ?? Co jest lub co może być tego przyczyną ??

Proszę o pomoc

Opublikowano
No to kolego masz do wymiany przewód gumowy hamulcowy ponieważ spuchł w środku. Tak się czasem dzieje , wymień przewód i będzie ok. :cool2:
Opublikowano

Nie jest możliwe że wężyk gumowy (mówię o tom koło koła ) ponieważ rozłączałem go od rurki metalowej i działo się tak samo. Chyba że chodzi o inny wężyk :roll: Jeśli jest jakiś inny to gdzie ?

Dodam że przy odpowietrzaniu tego oto koła pedał hamulcowy wogóle nie opada .... hmm

Opublikowano
No to mi zabiłeś gwoździa :mad2: . Jedyne co mi przychodzi do głowy to szukać gdzieś zagiętego przewodu ewentualnie sprawdź czy pompa hamulcowa daje ciśnienie jeśli daje to czy z pompy abs-u ciśnienie wychodzi.
Opublikowano
Po odkręceniu przewodu z pompy pedał opad i płyn wycieka. czyli wychodzi na to że jest wężyk albo zapchany albo zagięty (oczywiście nie ten gumowy tylko metalowy) Może ktoś wie jak najskuteczniej jest go udrożnić albo gdzie coś takiego mogę kupić nowego
Opublikowano
Po odkręceniu przewodu z pompy pedał opad i płyn wycieka. czyli wychodzi na to że jest wężyk albo zapchany albo zagięty

A jest u ciebie ABS ? Jeśli jest to może to być coś z pompą ABS-u ,jeśli nie ma to bankowo to co napisałeś

Opublikowano
U mnie jest ABS. Tyle że właśnie jak naciskam pedał hamulca przy odkręconej rurce przy kole to nawet pedał nie opada nie można go wcisnąć, ale jeśli odkręce rurkę przy pompie ABS pedał normalnie opada i płyn z niej wycieka. Myślę że coś jest nie tak z tą rurką doprowadzającą płyn. Chyba że jest taka możliwość że pompa ABS daje tak słabe ciśnienie że nie pcha ...... hmmmmm
Opublikowano

Witam dziś sprawdziłem ponownie i sam i jednak na 100% rurka doprowadzająca płyn do koła jest drożna. Więc jedna sekcja nie puszcza. Czy jest możliwość naprawienia tego sterownika poprzez kupno komplety jakiegoś naprawczego czy też trzeba wymienić na nowy?

Chodzi mi dokładnie o coś takiego:

http://allegro.pl/item965241553_bmw_e36_pompa_abs.html#gallery

Opublikowano
z tego co wiem to w e36 na tył jest jeden przewód zasilający oba koła a z tyłu jest trójnik i on rozgałęzia na prawe i lewe koło, więc jeśli to pompa to na obu tylnych kołach nie masz ciśnienia...
Opublikowano
z tego co wiem to w e36 na tył jest jeden przewód zasilający oba koła a z tyłu jest trójnik i on rozgałęzia na prawe i lewe

Jesteś kolego chyba źle doinformowany , taka opcja może występować w wersji bez abs-u

Opublikowano

kolego Romek

z tyłu mi działają ok hamulce i jest tak jak piszesz że idzie jeden przewód a z tyłu jest trójnik można nawet zobaczyć sobie to na realoem.pl

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BE51&mospid=47425&btnr=34_0487&hg=34&fg=15

Ale u mnie tkwi problem w tym ze nie podaje plynu na prawe przednie kolo ( jest ten otwór tak jakby cały czas zamknięty)

Opublikowano
A czy taki sterownik można jakoś regenerować ? czy trzeba w nowy zainwestować ?

Szczerze mówiąc niemam zielonego pojęcia czy da się regenerować, a czy kupować nowy? Może lepiej używkę bo nówka jest chyba baaardzo droga

Opublikowano
sorki za zamot, pomyliłem, myślałem że o tylne koło chodzi, jeśli faktycznie o przód to może być pompa. Poszukaj używki, będzie taniej. Seba e36 nie musisz się tak irytować, nie wszyscy są tacy nieomylni... być może jak Ty