Skocz do zawartości

[e34] 1989 podstawowe usterki - POMOC dla laika...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Nabyłem E34 1989, 520 m20b20 (pierwsza fura) i jak część osób mam usterki, których opisy się tutaj przewijają dlatego proszę o pomoc. Od razu zaznaczam, że używałem opcji szukania, siedzę i czytam od 3 dni.

Opiszę usterki o które mi chodzi:

1. Nie działa podgrzewanie tylnej szyby (wyczytałem, że to głównie problem bezpieczników lub przekaźników, ew. kabel).

2. Nawiew działa mi tylko na 4. prędkości i nie działa podświetlenie (też znany problem - czytałem coś o ?odmach?, ogrzewanie jakby czasem działało a czasem nie).

3. Zepsuły się wycieraczki (na początku było OK) i działają podobnie jak w jednym z tematów: tylko na max, czasem też wszystkie prędkości ale rzadko ( stało się to po spryskaniu szyb płynem i "dup"...objaw jest taki, że pod koniec się zatrzymują i muszę kombinować "przełożeniami", żeby się cofnęły - mi się wydaje, że to elektryka, nie jak w jednym z tematów ułamany "chwyt" przy silniczku).

4. NIE AKTUALNE ! Brak oświetlenia biegu wstecznego (czytałem o czujniku w skrzynii, nie bardzo mam dostęp do kanału, żeby grzebać od spodu, może kable/przepalona żarówa?).

5. Wydaje mi się, że za dużo spala - jeszcze nie sprawdzałem ale sieki ubywa konkretnie, mimo, że wiem o spalaniu rzędu 12l w mieście (czytałem o termostacie lub sondzie lambda) + nie trzyma temperatury = waha się od ponad pierwszej krechy do PRAWIE POŁOWY (a więc ma za małą temp.).

6. i 7. Coś mi wali w tylnym zawieszeniu na nierównościach (diagnosta powiedział, że dolne tuleje do wymiany, lewy amor tłumi na 43%, prawy 71%, mogą też być walnięte odboje, ew. jakieś luzy) i mam bicie przy hamowaniu (raczej hample z przodu - fura stała w tą zimę dwa miesiące nie ruszana na dworze) ALE z tymi problemami jadę do mechaniora i później napiszę co powiedział.

I teraz:

Ad. 1. Chcę w miarę możliwości zrobić to sam, ale nie mogę znaleźć rozpiski do tej bety bezpieczników (nie wiem czy jest taki sam układ jak w innych rocznikach / jakich? - szukałem też po angielsku).

Ad. 2. Jak wyżej, chcę sam zrobić jak zdołam... proszę o pomoc / podpowiedzi co, jak i gdzie posprawdzać.

Ad. 3. i 4. Jak wyżej.

Ad. 5. Tutaj raczej nie wiele zdziałam, oddać sprawę do mechaniora czy samemu spróbować ? (co, jak i gdzie?).

6. i 7. Do mechaniora = napiszę jak się dowiem.

PS. PROSZĘ o wyrozumiałość przede wszystkim, bo mało się znam na działaniu samochodów :oops: , trzeba mi tłumaczyć jak dziecku... Zdjęcia, linki do tematów/sposobów, pisemne wytłumaczenia itp. BARDZO MILE widziane.

Dodam, że jestem ze środkowego pomorza.

Z góry DZIĘKUJĘ za wszelką pomoc i pozdrawiam !

Edytowane przez iigalisarr

Opublikowano
Witam !

Nabyłem E34 1989, 520 m20b20 (pierwsza fura) i jak część osób mam usterki, których opisy się tutaj przewijają dlatego proszę o pomoc. Od razu zaznaczam, że używałem opcji szukania, siedzę i czytam od 3 dni.

Witam..

Opiszę usterki o które mi chodzi:

1. Nie działa podgrzewanie tylnej szyby (wyczytałem, że to głównie problem bezpieczników lub przekaźników, ew. kabel).

Ad. 1. Chcę w miarę możliwości zrobić to sam, ale nie mogę znaleźć rozpiski do tej bety bezpieczników (nie wiem czy jest taki sam układ jak w innych rocznikach / jakich? - szukałem też po angielsku).

Poszukaj na realoem.Ew. instrukcji do Twojego auta-gdzieś powinny być na forum do ściągnięcia.

2. Nawiew działa mi tylko na 4. prędkości (też znany problem - czytałem coś o ?odmach?, ogrzewanie jakby czasem działało a czasem nie).

Ad. 2. Jak wyżej, chcę sam zrobić jak zdołam... proszę o pomoc / podpowiedzi co, jak i gdzie posprawdzać.

Jak ogrzewanie czasem działa to może elektrozaworki się kończą...

4. Brak oświetlenia biegu wstecznego (czytałem o czujniku w skrzynii, nie bardzo mam dostęp do kanału, żeby grzebać od spodu, może kable/przepalona żarówa?).

Zacznij od żarówki,wykręcić ją i wkręcić inną żaden problem.

5. Wydaje mi się, że za dużo spala - jeszcze nie sprawdzałem ale sieki ubywa konkretnie, mimo, że wiem o spalaniu rzędu 12l w mieście (czytałem o termostacie lub sondzie lambda) + nie trzyma temperatury = waha się od ponad pierwszej krechy do PRAWIE POŁOWY (a więc ma za małą temp.).

12 w mieście? To normalne. Przyczyn tego,że nie trzyma temperatury może być kilka (visco,termostat),z tym dla własnego dobra podjedź do dobrego warsztatu i możesz zainwestować w nowe visco,pompe wody,termostat...będziesz miał spokój na długo.

Ew.czy jesteś pewien że to nie skacze wskazówka i czujnik nie jest walnięty?

Z góry DZIĘKUJĘ za wszelką pomoc i pozdrawiam !

Pozdrawiam :cool2:

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
  • Autor

Poszukaj na realoem.Ew. instrukcji do Twojego auta-gdzieś powinny być na forum do ściągnięcia.

Szukam i nie znajduję, na tej stronce jest schemat, ale tylko niektóre są opisane a reszta niet...

Znalazłem foty w temacie: viewtopic.php?f=71&t=111963&start=0&hilit=bezpieczniki z przekaźnikami, czy one dotyczą też 520 '89 m20b20 (raczej wersja 'low' bo mam tylko el. lusterka i wspomaganie)??

Co do bezpieczników to z desperacji miernikiem sprawdzę każdy po kolei (tak dla pewności) i spróbuję z puszki sobie przetłumaczyć.

PS. Przed chwilą znalazłem fotki: http://img8.imageshack.us/gal.php?g=610374122823lo.jpg i chcę wiedzieć czy na pewno te są od m20b20 '89 ?

Czekam na dalsze posty. Pzdr

Opublikowano
  • Autor

Ew.czy jesteś pewien że to nie skacze wskazówka i czujnik nie jest walnięty?

Prawdę mówiąc to niczego jestem pewien, więc jak mogę to sprawdzić domowym sposobem? Miernik itp...

Możliwe, że mam za mało płynu chłodniczego, wczoraj sprawdziłem i tak mi wygląda. (Przed chwilą dolałem i zobaczę jak się dalej zachowa).

NOWE wiadomości: byłem na drugiej stacji diagnostycznej i tłumienie wynosi - prawy amor 54% a lewy "oszałamiające" 21% i dwa do wymiany a do tego walnięte tuleje dolne i do wymiany każda. Kolega bmkowicz stwierdził, że to może być belka, ale diagnosta powiedział, że raczej nie (sprawdził to).

Co może być jeszcze powodem walenia z tyłu mając na uwadze zajechane tuleje i amory w tym stanie??

Ad. 1, 2, 3. WSZYSTKIE bezpieczniki w puszce pod maską sprawdzone miernikiem i są DOBRE. Jak mogę sprawdzić czy przekaźniki działają? (każdy bezpiecznik i przekaźnik wyjąłem i włożyłem spowrotem, każdy kabel ruszyłem i powyginałem)

Ad. 4. NIE AKTUALNE ! Jak w większości przypadków: połamana wiązka kabli w bagażniku = do zrobienia na dniach.

Opublikowano

NOWE wiadomości: byłem na drugiej stacji diagnostycznej i tłumienie wynosi - prawy amor 54% a lewy "oszałamiające" 21% i dwa do wymiany a do tego walnięte tuleje dolne i do wymiany każda. Kolega bmkowicz stwierdził, że to może być belka, ale diagnosta powiedział, że raczej nie (sprawdził to).

Co może być jeszcze powodem walenia z tyłu mając na uwadze zajechane tuleje i amory w tym stanie??

ale, o ktore tuleje Ci chodzi? tuleje wachacza czy tuleje tylnej belki bo to roznica. Jezeli chodzi o stuki to moze byc jeszcze kilka powodow - laczniki wachacza "osemki", poduchy amortyzatora...

napewno masz do wymiany amory i pewnie spora czesc zawiechy tylnej, niestety tak to jest jak sie nie sprawdzi dobrze co sie kupuje, czeka Cie troche pracy i nakladow finansowych zanim doprowadzisz to wszystko do ladu

Opublikowano
  • Autor

ale, o ktore tuleje Ci chodzi? tuleje wachacza czy tuleje tylnej belki bo to roznica. Jezeli chodzi o stuki to moze byc jeszcze kilka powodow - laczniki wachacza "osemki", poduchy amortyzatora...

...niestety tak to jest jak sie nie sprawdzi dobrze co sie kupuje...

Tak się składa, że wiem co kupowałem, o większości usterek wiedziałem przed kupnem, więc bez insynuacji proszę. Mam tą furę za grosze i "jak nówki" się nie spodziewałem :nienie: w końcu to E34 ma już niecałe 21 lat Panie.

Wracając do tematu zawiechy: chodzi o tuleje nr 6 z http://autolech.com.pl/galerie/l/lacznik-wahacza-bmw-e32_392.jpg jeśli dobrze kojarzę element, są to tuleje "prawie przy ziemi" obok koła zaraz i składają się z jednej części (połączone) ale dwie tuleje.

Spróbuję zrobić zdjęcie tego miejsca i oznaczę strzałkami.

Pzdr

Opublikowano

to nie sa tuleje, tylko laczniki wachaczy tzw "osemki" one moga stukac ale raczej nie wala,

ja stawiam na tuleje tylnej belki.

Opublikowano
  • Autor
to nie sa tuleje, tylko laczniki wachaczy tzw "osemki" one moga stukac ale raczej nie wala,

ja stawiam na tuleje tylnej belki.

:cool2: Te 'ósemki' są właśnie do wymiany po obu stronach. I tak jak piszesz pewnie i tuleje belki, bo jest to raczej głośny dźwięk, ale nie potrafię jednoznacznie powiedzieć czy stuka czy wali....echh. Dzieje się tak tylko na nierównościach a innych dźwięków (szumy, trzeszczenia, skrzypienia itp...) nie słychać, tylko wali/stuka.

W tygodniu ruszę do mechaniora, żeby się bujnął i określił co jest...

Opublikowano
Sam kupiłem e34 miesiąc temu i tak samo nie działały światła w tylnej klapie oraz stukało zawieszenie z tyłu... bo z przodu było akurat wszystko powymieniane zanim ją kupiłem od szwagra :) Pojechałem do serwisu bmw wymienili mi tuleje tylnej belki i cisza :) a z tymi kablami do tylnej klapy to mogli trochę lepiej konstruktorzy to rozwiązać bo starsze vw nie mają takich problemów :) No ale 15 minut polutowane zaizolowane i zabezpieczone i jest ok :)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... Naprawdę.... Aż ciężko czasami ich wyprzedzić...
Opublikowano

Powoli kolega doprowadzi do składu swój bolid :wink:

Nie ma co te auta mogą sie psuc ali i tak bedziemy je kochac :wink:

Pozdrawiam

Opublikowano
a walą tuleje tylnej belki, one umieraja ze starości raczej na 100%. Usłyszysz to szczególnie przyostrzejszym ruszaniu. I odraz polecam kupić droższe typu FEBI bo mozesz sie zdziwic po krótkim czasie a wymiana do tanich nie należy.
Nie jeździj szybciej, niż lata twój anioł stróż