Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie.

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem E36 2.0 coupe

Dzisiaj gdy chciałem ustawić zegar odłączyłem akumulator. Najpierw plus następnie minus.

Przez przypadek podczas tej operacji kluczyk był w stacyjce w pozycji pierwszej.

Gdy już go ustawiłem chciałem odpalić silnik ale coś poszło nie tak ponieważ szyby się nie domknęły i gdy włączyłem zapłon wskazówki zegarów zaczęły szaleć i było słychać pracujący przekaźnik. Oczywiście auto nie odpaliło i czeka na pomoc.

Proszę o odpowiedź.

Z góry dziękuje.

Opublikowano
gdzieś wyczytałem nie pamiętam czy w książce serwisowej bmw czy w "sam naprawiam bmw", że włączenie zapłonu przed podpięciem akumulatora może spowodować uszkodzenie sterownika silnika... chyba z tym mamy do czynienia..., lecz mogę się mylić:P pozdrawiam
Opublikowano

Witam

Nie dość, że źle zatytułowałeś wątek! To jeszcze źle odłączyłeś klemy od akumulatora - najpierw odłączamy MINUS, a później PLUS i podłączamy w odwrotnej kolejności. Samo odłączenie klem na przekręconym kluczyku nic by nie zrobiło, jeśli odłączyłoby się je w dobrej kolejności. Ty natomiast doprowadziłeś zapewne do zwarcia...

Sprawdź wszystkie bezpieczniki!!

Dobry elektryk wskazany i sterownik ECU na podmiankę też wskazany.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
No wlasnie w tym sek ze Ecu potrafi pasc gdy odlaczamy akumulator jak jest wlaczony zaplon i to dosc typowa usterka :D

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Pierwsze słyszę o podłączeniu najpierw plusa a potem minusa....czy odwrotnie... :duh: jeżeli zrobiło się zwarcie to urządzenie spalił za duży prąd co ze różnica, że obwód został zamknięty przed odbiornikiem czy za? Jak i tak popłynie ten sam palący prąd? Takie przynajmniej są prawa fizyki...