Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. mam problem z centralnym zamkiem! poczytałem troche wcześniejsze wpisy ale nie wszystko mi one rozjaśniają. mam e30 90r. przez jakiś czas działal mi centralny ale przestał, odpuściłem bo nie miałem czasu żeby przy nim grzebać, ale ostatnio remontuje to autko i chciałbym zrobić centralny!

1. mam jeden zamek, tylko w tylnej klapie ( tak już go kupiłem)

2. kluczyk zamyka i otwiera klape bez problemu ale reszta siłowników nie reaguje

3. dobrałem się do modułu sterownika zamka centralnego, strasznie ktoś przy nim rozrabiał, pewnie poprzedni właściciel "fachura", poza tym faktycznie wygląda na zalany

moje pytania:

1. jak sprawdzić po kolei każdy siłownik czy jest dobry? siłowniki mam ory. wtyczka ma 3 przewody ( wolałbym nie popalić ich)

2. czy ten moduł musi być oryginalny od e30? jest drogi i cieżko go dostać! czy można podłączyć od e34 lub e36? jeśli tak to w jaki sposób bo na pewno się różnią!

3. czy można podłączyć pod tą samą instalacje jakiś inny uniwersalny sterownik na pilotai jeśli tak to jak?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Widziałem na allegro sterowniki w opisie pisało że pasują do e30. Sam myślę o zakupie takiego sterownika z pilotem w kluczyku typu scyzoryk. Też mam problem z centralnym i dodatkowo zamek bagażnika został potraktowany chyba śrubokrętem i teraz nie mogę go zamknąć z kluczyka. Wlew paliwa też jest cały czas otwarty :/
Opublikowano

dałem sobie rade. założyłem moduł od "dawcy" który stoi na podworku i zamki działają, ale do tej pory myśle o zakupie takiego modułu o jakim mówisz jedyny problem to czy bede w stanie go podłączyc do istniejacej instalacji! nie do końca wierze w zapewnienia reklamowe że instrukcja montażu jest prosta! wysłałem zapytania do 2 takich ofert o montaż w moim modelu i od tyg. nie mam odpowiedzi!!!!!

inna spraw że montaż modułu tak na prawde w błotniku to genialny pmysł bmw. teraz założyłem moduł pod deską! :D

Opublikowano
Jeżeli centrala jest przystosowana do siłowników które są wmontowane w drzwi a z tego co reklamują tak jest to raczej nie powinno być problemu z zainstalowaniem. Mnie bardziej boli że sprzedają tylko moduły sterujące 4 siłownikami a mi zależy na zamykaniu bagażnika i wlewu paliwa (bo nie widzę żadnego pstryczka elektryczka który zamyka wlew a za uwarzyłem że jest tam rygiel)
Opublikowano

też mam ten problem, zalany sterownik centralnego zamka, będę montował inny nieoryginalny, ale mnie boli to że nie będę miał "podwójnego ryglowania" - (zablokowanie otwierania od wewnątrz). W oryginale tę funkcję realizuje się mechanicznie wkładką drzwi kierowcy.

Schemat mam dla zainteresowanych.

Opublikowano
wisnior73 jak by dało radę to też bym poprosił jestem w tej samej sytuacji i zamierzam dopasować sobie najbardziej optymalny sterownik. Nie orientujecie się może czy przy standardowej instalacji zamka centralnego było domykanie szyb... bo szyberdach jak kombinowałem się otwierał i domykał
Opublikowano

z tego co widzę po schematach to nie ma sterownika od szyb elektrycznych , czyli nie ma domykania szyb w "systemie komfort".

zmiana biegunowości realizowana jest w przełączniku danej szyby. a szyberdach to popatrzę bo moja nie ma szyberdachu więc nie zastanawiałem się na jakiej zasadzie to działa. popatrzę i dam znać.

• 2 lata później...
Opublikowano
Jestem po dłuższej nieobecności. JA podłączyłem sterownik takie nieoryginalny. z kluczykami scyzorykami. i działa , wyciąłem płytkę ze sterownika oryginalnego i od drugiej strony dolutowałem się do pinów z wewnętrznej strony. Może jeszcze zrobię domykanie szyb na wiosnę (oczywiście dodatkowy moduł) tylko szyby muszą chodzić luźno bo moduły mierzą sobie pro jaki płynie i na tej podstawie wiedzą kiedy się domknęła.
Opublikowano
Acha może ktoś wie którędy , woda leci do słupka lewego A i moczy st6erowniki centralnegi i sterowniczek oświetlenia? (podpiołem taki ze ściemniaczem i już go załatwiłem :-( )