Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj mam takie pytanie. Otóż od jakiegoś czasu zauważyłem, że kiedy wyłączam silnik przez chwile po tym słychać pracę silniczka elektrycznego. Najprawdopodobniej jest to pompka wysokiego ciśnienia pompująca paliwo, ta, która znajduje się na poziomie siedzenia kierowcy. Tak przynajmniej mi się wydaje jak nadstawiłem ucha w tym miejscu. Dałbym głowę, że wcześniej nie było tego dźwięku po wyłączeniu silnika a nawet po zamknięciu pojazdu z pilota. A teraz jest. Pytanie czy to jest normalne? Bo może po prostu wcześniej tego nie słyszałem, ale zwykłą rzeczą jest, że nawet po wyłączeniu pompka dopompowuje paliwo do filtra?? Będę wdzięczny za jakieś info.

Pozdrawiam

Opublikowano
Ja miałem tak samo, pojechałem do mechanika a on powiedział mi że niedługo trzeba będzie wymienić ten filtr po siedzeniem. Jeśli jest inaczej to mnie poprawcie. Pozdrawiam

Pod siedzeniem jest pompka nie filtr i jest nowa praktycznie. Wymieniona jakieś 6 miesięcy temu na oryginał, nie podróba, więc chyba powinna jeszcze być sprawna.

Opublikowano
Instalacja elektryczna w naszych e39 "zasypia" dopiero kilka minut (nie pamietam 5-7 minut) po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Nie napisałeś jakiego auta dotyczy problem, ale zapewne diesla, który ma pompę progową czy jak sie tam ona nazywa. Prawdopodobnie jest jak napisałeś, po zgaszeniu samochodu pompuje ona, by zapewnić ciśnienie w filtrze i instalacji.
Opublikowano
koledzy wystarczy użyć szukaj każdy tak ma u mnie 15ście minut może ten temat pomoże:)

viewtopic.php?f=72&t=121266

Nie o ten silniczek w sumie chodzi, ale może po prostu te typy tak mają. Mi ta pompka pracuje do 1minuty maks po wyłączeniu silnika. No ok, może nie wybuchnie;)