Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy felgi styling 193 będa pasowały do e60.opona 245/40/18.Felgi nie wiem jakie ET bo nie pisze,podobno jeżdziły na 5.Rozmiar felgi to 18"/8,5" eh2.Według przelicznika( wheel offset calculator)to jest 17mm róznicy.Tzn że wchodzą bardziej do wewnątrz,czy dystans potrzebny?Jak tak to 20 mm wystarczy, czy nie wpłynie to jakoś na auto nie korzystnie(dystanse,większe ET)?Kupiłem okazyjnie oryginały naprawde ładne,więc szkoda je nie założyć na wiosne.Mysle że lepsze niż te podróbki z ALL...O.
Opublikowano

Bedziesz potrzebowal 20mm dystansow zeby zamontowac te felgi, inaczej beda zbyt schowane do wnetrza (bedzie to zle wygladac, ramiona felgi moga przycierac o zacisk, wewnetrzny rant felgi moze przycierac o elementy zawieszenia).

Czy jest to bezpieczne rozwiazanie? W miare tak, pod warunkiem, ze kupisz dobrej jakosci dystanse np. H&R , odpusc sobie tanie dystanse z allegro bo stwarzaja czesto mase problemow.

Opublikowano
4 x 18x8.5 na oponie tej samej szerokosci nie bedzie wygladalo w E60, jakiekolwiek zamontujesz dystanse. Zeby wysunac tylne felgi i zblizyc je do wygladu 9.5 ET20 musialbys dokupic dystanse 30mm, ale odradzam Ci takie rozwiazanie bo negatywnie wplynie na stan tylnego zawieszenia.
Opublikowano

Co wy opowiadacie? Założenie do tych felg 20mm dystansów da katalogowe parametry felg montowanych w E60, więc nie rozumiem, dlaczego ma to źle wyglądać :?:

I dlaczego dystanse mają negatywnie wpłynąć na stan zawieszenia?

Opublikowano

To ja podepnę się pod temat:

czy felgi z serii 5 e61, wzór 242, 16" będą pasowały do trójki e91?

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
Co wy opowiadacie? Założenie do tych felg 20mm dystansów da katalogowe parametry felg montowanych w E60, więc nie rozumiem, dlaczego ma to źle wyglądać :?:

20mm mozna jeszcze przezyc, dlatego napisalem, ze mozna tak zrobic. 30mm to juz zbyt duzo.

I dlaczego dystanse mają negatywnie wpłynąć na stan zawieszenia?

Zobacz ile wazy dystans 30mm i jaki bedzie wplyw jego wagi + wagi felgi i opony na zawieszenie (duzo bardziej negatywny niz lekka felga o duzej srednicy na niskoprofilowej oponie). Druga sprawa to, to, ze przesuwasz dystansem bardzo srodek ciezkosc felgi na zewnatrz, felga 8.5" z 30mm dystansem ma srodek ciezkosc w innym miejscu niz 9.5" z niskim ET.

To ja podepnę się pod temat:

czy felgi z serii 5 e61, wzór 242, 16" będą pasowały do trójki e91?

Zalozyc ja zalozysz (i zmiesci sie w nadkolach), ale to podobny przypadek jak wyzej, w jakis sposob odbije sie to na zawieszeniu, do 3er powinienes miec felgi z wyzszym ET.

Opublikowano

Hmmm...

30mm dystansu to dużo, mówisz?

Sezon 2009 przejeździłem na dystansach 55mm i nie zauważyłem ani wpływu na prowadzenie, ani niepokojących objawów w zawieszeniu.

Opublikowano
Hmmm...

30mm dystansu to dużo, mówisz?

Sezon 2009 przejeździłem na dystansach 55mm i nie zauważyłem ani wpływu na prowadzenie, ani niepokojących objawów w zawieszeniu.

Ile kg wazyly te 55m dystanse?

O prowadzeniu nie wspominalem nic, ale zwiekszona masa nieresorowana tez ma na nie wplyw, a szybszego zuzycia zawieszenia nie zaobserwujesz przeciez na przestrzeni jednego sezonu.

Opublikowano
Nie ważyłem ich przecież :) Fakt, lekkie nie były, ale też przy wadze felgi 19 cali z oponą stanowiły na pewno poniżej 10% wagi całości.
  • 2 tygodnie później...