Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem Bmw E46 320d z 98roku, lecz jakiś czas temu musialem wymienic uszczelke pod głowica.. i od tego momentu zaczeły sie problemy. Okazalo Sie jeszcze po naprawie ze przepływka jest do wymiany i kilka innych czujników. Wszystko zostalo wymienione lecz po tej naprawie problem byl taki ze przy wciśnieciu pedalu gazu do konca zostawialem za soba czarna zaslone dymną ;/ od tamtej pory co zdrobilem w aucie to regeneracja pompy wtryskowej, regeneracja turbiny, sprawdzenie wtrysków, wgrywanie nowych map paliwa i problem nie znika.. Zaczelo sie to jakis rok temu i w sumie zrobilem juz kapitalny remont tego silnika i juz nie wiem co moze byc.. dodam jeszcze to ze wkreca sie dopiero od 2300obr i na biegu jalowym zacina sie przy 2000obr i przykapca na bialo. pomocy !! ;(
Opublikowano
Jestem szczęśliwym posiadaczem Bmw E46 320d z 98roku

To zdanie to jeden wielki oksymoron

Opublikowano
kolego miałem ten sam silnik w e39 i wiecznie był problem .Jak zregenerowałem pompe wtryskową potem wymienilem turbine i wtryski, myślałem że jest już ok to znowu walneła pompa wtryskowa ,oczywiście gwarancja roczna mineła. Zrobiłem ją ,pojeździłem dwa miechy i padł silnik .Ogólnie myśle że jest to silnik dobry ale do puki nie jest ruszana właśnie pompa wtryskowa. Ja wydałem w rok czasu ponad 10 tys i do konca nie moglem dojśc do ładu. Co do białego dymu to przy walnietej pompie go nie było ale przy turbinie tak i nie radze nim jezdzic pozdrawiam
Opublikowano
a mozesz cyknąć jakieś zrzuty np z INPY to porównam ze swoimi jakie parametry pracy masz i może coś łatwiej bedzie doradzić . . .
Opublikowano

moze wiecie tez co moze byc przyczyna nadmiernego kopcenia na czarno przy wcisnieciu pedału do konca ?

wiadowo ze Diesel przykopci ale w moim przypadku to ruszający przy nadmiernym obciazeniu Tir mniej tego dumu daje..

Opublikowano

Witam

moze wiecie tez co moze byc przyczyna nadmiernego kopcenia na czarno przy wcisnieciu pedału do konca ?

wiadowo ze Diesel przykopci ale w moim przypadku to ruszający przy nadmiernym obciazeniu Tir mniej tego dumu daje..

Nie właściwy stosunek powietrza do paliwa powoduje kopcenie. Dokładniej mówiąc gdy powietrza jest zbyt mało w stosunku do paliwa.

Taka sytuacja może mieć miejsce gdy pojawi się awaria w układzie zasilania silnika w powietrze tzn. turbo nie osiąga zadanego ciśnienia ,zatkany filtr powietrza , niesprawny osprzęt sterujący turbiną, dziurawy dolot, dziurawy intercooler, rzadko bywa aby za taki stan odpowiadała przepływka ( raczej nie psują się w stronę zawyżającą dawkę ,najczęściej tną paliwo)

Wymieniłem podstawę można się doszukiwać innych przyczyn które również mogą powodować czarny dym np. lejące wtryski w co wątpię .

Pozdrawiam Krzysiek

Doskonale znam aplikacje diagnostyczne DIS i Inpę , diesel w BMW jest prosty.

Masz awarię ,kłopoty,szukasz pomocy..forum to dobre miejsce aby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.

Po prostu napisz w czym kłopot, wspólnie znajdziemy rozwiązanie.

http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/qo536_ccc.jpg

Opublikowano

dzieki wielkie za pomoc, w koncu jakies konkrety..

chcialbym jeszcze zapytac jak mozna sprawdzic czy intercoller jest dziurawy ?

bo dolot raczej nie bo bym demontowany i montowany na nowo a przed ta operacja bylo to samo..

Opublikowano

Witam

bo dolot raczej nie bo bym demontowany i montowany na nowo a przed ta operacja bylo to samo..

Pisząc o dolocie miałem na myśli odcinek turbina -kolektor ssący.

Pozdrawiam Krzysiek

Doskonale znam aplikacje diagnostyczne DIS i Inpę , diesel w BMW jest prosty.

Masz awarię ,kłopoty,szukasz pomocy..forum to dobre miejsce aby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.

Po prostu napisz w czym kłopot, wspólnie znajdziemy rozwiązanie.

http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/qo536_ccc.jpg