Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja wiem ze mężczyźni o takich sprawach nie rozmawiają ale z czystej ciekawości chciałbym spytac innych użytkowników ile wam wasze smoczyce palą;P

Nie jeżdżę zbyt agresywnie (czastem:P) i pali mi około 15 litrów ( latem ) no i przy oszczedzaniu około 12.

Mam małe przebicia na kolektorze wydechowym i moze przez to troche więcej mi pali.

A wiec? Ile wam potrafią wyssać paliwa na 100km?;P

Edytowane przez React
Opublikowano

Przyjacielu ten dział dotyczy problemów.A z tego tu nie wynika że masz problem. Zapraszam cię do działu "Spalanie i paliwa alternatywne"

Pozdrawiam :mrgreen:

http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano

Ok Ok sory, zmyliła mnie troche nazwa działu:

Mechanika, Elektryka, Elektronika, Eksploatacja & Części ;P

Opublikowano
U mnie jakieś 9,5-11 w zależności do stylu jazdy, ale bez katowania :norty: Przed wymianą przepływki i czyszczeniem wszystkiego co możliwe było więcej :cry2:
Opublikowano

A skąd wiadomo było ze przepływka była zepsuta?

I jeśli to możliwe to wypisz mi co dokładnie czyściłeś.

Wiem ze z czyszczeniem to różnie bywa i nie chciałbym zeby silnik mi zaczoł modulowac przy nieodpowiednim posunięciu;P

Opublikowano
moj Is niestety w miescie pozera okolo 13-15 litrow lpg wiec ten wynik tez wydaje sie byc dosc spory
Opublikowano

No ale z tego co mi się wydaje to gazu zawsze pali trochę więcej.

Ogólnie ja mam dziurawy kolektory wydechowy, także to może być przyczyną zbyt dużego spalania.

Jeśli nie to, to możliwe ze tak jak kolega pisał, wymagane będzie wymiana przepływki ( widać ze moją była już raz wymieniana na używkę z giełdy) lub przeczyszczenie nastawnika czy co tam się czyści w takich sytuacjach, nie wiem dokładnie co.

Opublikowano
A skąd wiadomo było ze przepływka była zepsuta?

I jeśli to możliwe to wypisz mi co dokładnie czyściłeś.

Wiem ze z czyszczeniem to różnie bywa i nie chciałbym zeby silnik mi zaczoł modulowac przy nieodpowiednim posunięciu;P

Przepływka wyszła na kompie (test jej odłączania w trakcie pracy silnika nie wskazywał, że coś z nią nie tak). Okazało się, że podawała zbyt wysokie wartości :duh:

A czyściłem: "gumę" między przepływką a przepustnicą, przepustnicę, wąż odmy, "silnik" krokowy i wszelkie węże gumowe, do których mogłem się dobrać. A, i wymieniłem też świece i filtr paliwa. Filtr powietrza i tak pewnie zmieniasz regularnie. Fakt, że ja walczyłem w falowaniem obrotów, nie z "konsumpcją", ale spalanie spadło :D Latem, gdy klima będzie chodziła non stop, na pewno podskoczy, ale...

No i tak szczerze, to mało teraz jeżdżę w mieście :!: I nieczęsto przekraczam 130 km/h :mad2: Starzeję się, czy co :?:

Przy okazji, economizer pokazuje mi wyższe wartości niż rzeczywiaste spalanie :nienie:

Powodzenia :cool2:

Opublikowano

Jeśli mam być szczery to u mnie również falują obroty;P

Jakie te ISy podobne do siebie, hahaha.

I ogólnie to co zrobiłeś pomogło?

Opublikowano
Pomogło. Czasem, jak jest zimny, to jeszcze się zdaża, ale nie jest już tak źle - przynajmniej nie gaśnie. Mam jeszcze dwa pomysły i jak je przetestuję, to dam znać.
Opublikowano

Jeśli Tobie gasnął to u mnie nie jest aż tak źle.

U mnie obroty po prostu falują na wolnych obrotach ;P

Tak btw sory za offtopa, ale może mieć to coś wspólnego z większym spalaniem;P

Opublikowano
Jeżeli to przepływka, to tak. Ale oczywiście przyczyn nadmiernego apetytu może być wiele :mad2: Np. padnięta sonda lambda czy czujnik temperatury silnika (tak myślę). Zacząlbym od diagnostyki komputerowej - kosztuje mniej niz wymiana kolejnych elementów. A Twój is strzela "w tłumik" :?:
Opublikowano

Zalezy o co kaman z tym strzelaniem?;p

Hałasuje z kolektora, to na 100%.

Ale z tłumika chyba nic nie strzela.

Jeżeli chodzi o kolektor to zaplanowałem juz wymiane, używany bede mieć pod koniec przyszłego tygodnia to mam nadzieje ze za jakieś 2 tygodnie będę mógł ocenić czy spalania spadła, bo zanim to naprawie nie wiem czy jest sens na diagnostykę jechać.

Opublikowano
Czytam te posty i ciągle sie zastanawiam- czy nie dramatyzuje, lecz uważam, że mimo iż gazu wiecej sie spala to jednak 15l/100km w miescie przy dosc spokojnej jezdzie (do okolo 3tys obrotow) to jednak za duzo. Zrobi sie troche cieplej biore sie wtedy za te rzeczy co wymieniacie w tym temacie- jak poszlo- opisze ewentualnie doradze co jeszcze moze pomoc :)
Opublikowano

Ja sobie załatwiłem wizytę u kumpla który posiada komputer, także w poniedziałek powinienem się dowiedzieć czy coś jest zepsute.

Napisze jak się czegoś dowiem ;]

Niestety nieaktualne, muszę poczekać aż naprawię kolektor wydechowy gdyż obecnie jest neiszczelny i ciśnienie które uchodzi może przekłamywać wyniki.

Także napisze dopiero za jakieś 2tyg co i jak;P