Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów i proszę o podpowiedz co może być przyczyną zmiany dziwięku silnika.

Każdy kto miał do czynienia z 6 - cylindrową jednostką napędową BMW zna te fajne brzmienie,niestety mój M 50 przestał ''zadowalać moje ucho'',dziwięk jest bardziej...hmm basowy? ( nie wiem jak to opisać ) w każdym razie jest inny.Z silnikiem nic złego się nie dzieje,cały czas chodzi i wszystko jest ok.

W zeszłym roku po wymianie oleju ( castrol 10W40 ) ten fajny odgłos wrócił, niestety po okresie ok 2 tygodni zaczoł zanikać ( raz był,za chwile już go nie było i tak cały czas ) w końcu opuścił mnie na dobre.W tym roku historia się powtórzyła,wszystko wyglądało tak samo.

Może ktoś z Was spotkał się z podobną sytuacją,jeżeli tak to proszę o rade.

Opublikowano
Tak sobie wymyśliłem ze może ''modyfikator +''coś tu pomoże,szczerze mówiąc nie jestem zwolennikiem takich wynalazków,ale może warto spróbować
Opublikowano
a jaki sugerujesz ? Ja myślałem nad MOTUL 10W40 czytałem ze jest dobry,ale castrol w sumie też jest nie byle jaki.Sam nie wiem,motul jest raczej do jazdy wyczynowej,a ja z reguły poruszam się normalnie
Opublikowano
Nie rozumiem za bardzo o co chodzi z tym dźwiękiem. Cały "miód" dźwięku silnika to połączenie odgłosów układu dolotowego z układem wydechowym. Podejrzewam że albo wypalił ci się tłumik, albo przytkał katalizator. Olej może mieć co najwyżej wpływ na dogłosy dobiegające bezpośrednio z samego silnika spowodowane zużyciem układu tłokowo-korbowego i rozrządu. Może je bardziej lub mniej wytłumiać, ale to chyba nie o takie dźwięki Ci chodzi?