Skocz do zawartości

Seryjne głośniki w e36 sedan - rozmiar, zamiana i propozycje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zastanawiam się czy nie wymienić seryjnych głośników z BMW e36 sedan z 1996 roku na jakieś lepsze i mam kilka pytań z tym związanych.

1. Jakiej wielkości głośniki pasują do e36 sedan w oryginalne miejsca? Chodzi mi o zarówno przód (w drzwiach) jak i tył (półka tylna)? Słyszałem że to są 130mm ale czy w oba te miejsca takie same?

2. Jakie głośniki byście polecali i co myślicie o komplecie Hertz DSK 130.2 ze zwrotnicami i tweeterami?

3. Czy jeżeli podpięte byłyby pod wzmacniacz to byłaby znacząca poprawa niż pod samym radiem? Gdzie najlepiej umieścić wzmacniacz do którego byłyby podpięte dwa przednie głośniki? Ciągnąć kale do bagażnika? Czy może znacie jakieś inne miejsce?

4. Chciałbym też wstawić jakąś skrzynie to bagażnika ale słyszałem że to słabo gra. Ma ktoś może jakąś skrzynie która w miarę fajnie gra w e36 sedan? Jakiego typu lepsza? Bass reflex czy zamknięta?

Czekam na wasze opinie i pomoc:)

Opublikowano
nie wiele mogę powiedzieć na ten temat (to nie ten dział) ale do tyłu zawsze można elipsy zapodać tylko trzeba dać przejściówkę na allegro są, co do skrzyni do osobiście wolałbym zamknięta bo daje chyba ładniejszy bas ale to kwestia muzy jakiej słuchamy i gustów, wzmacniacz pakujesz jak masz jakieś wyjotkowo mocne głośniki ja mam 4X60W z radyjka i mi to styka (moje głśniki nie wydalają na maxa ), moze kiedyś skrzynie zapodam to tylko doniej wzmacniacz bede potrzebował
Opublikowano

Faktycznie nie wiele poradziłeś:)

Skoro można elipsy wstawić to fajnie tylko że mnie interesuje jakie tam są oryginalnie.

Pytania z pierwszego postu nadal aktualne!

Poradźcie:)

Opublikowano
oryginał to chyba 10cm wiec nie da to jakiegoś fajnego basu w tyle, jak zapodasz jakieś droższe to jakaś namiastka będzie ale elipsa tańsza da lepszy niż te droższe 10
Opublikowano

Witam

Nie wiem z jakiego miasta jesteś ale jeśli z KRK lub okolic to zapraszam do sklepu który mam w podpisie.

A to co mogę Ci teraz odpowiedzieć:

1.Przód to chyba 100mm ale nie pamiętam w tej chwili i tył również 100mm okrągłe i takie też bym zostawił (choć nie jestem zwolennikiem systemów pseudo surround w samochodach i skupił bym sie na zestawie przednim ale jeśli chcesz...).

2.Polecić Ci mogę dużo modeli ale ciężko jest mi to teraz zrobić jeśli nie podałeś budżetu ale patrząc na ten wybór Hertz'ów to raczej przeciętnie, tak??

Do przodu proponuje zestaw odseparowany Helix Dark Blue - mają lepsze tweetery niż hertze i miększy bass z woofera lub świetne głośniki u-Dimension El Comp 6. Natomiast tył u-Dimension El Coax 4

Kupując produkty uDimension w musiccar możesz liczyć na jakiś rabacik oczywiście.

http://musiccar.pl/sklep/product.php?id_product=15

http://musiccar.pl/sklep/product.php?id_product=15

3.Z pod wzmacniacza wszystko zagra lepiej bo radio ma 17-23 W RMS a 50 to moc MAX którymi tak chwali się każdy producent. Już wzmak 4x50W RMS / 4 Ohm dobrze napędzi cały system(bez suba)

np: http://musiccar.pl/sklep/product.php?id_product=20

Wzmacniacz najlepiej w bagażniku bo tam masz akumulator a im kable zasilające krótsze tym lepiej ! Chinche i głośnikowe mogą lecieć przez całe auto !

4.Przedmówca ma racje zależy jaki bass lubisz i jakiej muzyki słuchasz, wkładaliśmy już kilka skrzyń do E39 i E46 i często były to MTX

http://allegro.pl/item929825541_subwoofer_mtx_rt12av_wysylka_gratis.html

grało świetnie i z powerem !

Opublikowano

Jestem z Krakowa.

Polecasz firmę u-Dimension widze tylko czemu? Nie znam jej akurat. Wracając do rozmiaru głośników to z przodu mówisz że są 10cm a z tyłu też 10? Wszędzie pisali że 13 gdzieś jest?

Jako firma macie tylko sklep czy też zakładacie car audio?

PS:

W e36 sedan z silnikiem takim jak ja mam i chyba ogólnie do 1.8 akumulator jest z przodu.

Opublikowano

Dlatego też napisałem że nie pamiętam w tej chwili jaki tam jest rozmiar ale sprawdzę to i napisze zaraz.

A nie wiedziałem że jest z przodu co nie zmienia faktu że i tak w grę wchodzi tylko bagażnik na wzmacniacz no chyba że chcesz robić jakąś zabudowe pokazową wtedy np: w podłoge pod pasażerem można zabudować ale to nie jest praktyczne poza tym jeśli bedzie subwoofer to i tak bedzie drugi wzmacniacz i pewnie i tak w bagażniku wieć i tak tylko jedno zasilanie tam bedzie podciągnięte.

Polecam u-Dimension bo to japońska firma która ma bardzo dobrze i starannie wykonane głośniki o świetnym brzmieniu i nie jest to jakaś masówa jak JBL byle wcisnąć klijentowi i zarobić kase lejąc na jakość (nie mówię tutaj o wyższych i droższych seriach które z każdej firmy mimo wszystko są dobre)

Tak robimy instalacje zarówno standardowe jak i pokazowe dam linki do ciekawych:

http://instalacjecaraudio.pl/inne/122_bmw_seria_1_2005.html

http://instalacjecaraudio.pl/inne/120_seat_ibiza_2001.html

Opublikowano

Kolego na przod pod deske wchadza 13 cm bodajze na 3 sruby mozna przykrecic :mrgreen: U mnie to Alpine E sluza tylko dla CB radia

W tylnej polce to jest jakis dziki prostokat i do zwyklych glosnikow wypada zrobic Panel z MDF zeby to jakos dzialalo Ogolnie najlepsza opcja to zrobic panele na drzwi i wlozyc cos porzadnego Ja uzywam glosnikow JBL seria GTI i jakos nie narzekam :norty: Ale ja lubie dynamiczny bas a te glosniki go daja przy malym skoku membrany a pudlo z drzwi jest dosc male biorac pod uwage ze mam zestaw na drzwi :mrgreen: Jednakze jesli zalezy ci na jakosci dzwieku i przedewszystkim na komforcie to jedyny sluszny wybor to FOCAL drogi ale warty kazdej zlotowki Teraz jakbym mial robic audio w e36 to Zaczał bym od radia obowiazkowo jakies od NAKAMACHI i zestaw odseparowany FOCALa na przod 13cm wkladasz pod deche a gwizdki w drzwi :cool2:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Tzn jeśli chodzi o to jak powinno być to warto zacząć od wygłuszenia drzwi a tweetery to obowiązkowo zabudować w słupki przednie. A co do Focala to również sobię cenię tą markę i oni też siebie cenią ale cóż za jakość się płaci. Co do jednostki sterującej to jakiś Clarion albo wyższy Alpine ale jakie kto lubi bzmienie. Mi akurat pasuje japońskie.
Opublikowano
Panowie przecież istnieje taki dział viewforum.php?f=16

No skoro juz tak pilnujesz ladu na forum to regulamin:

9. Nikt nie może pouczać, piętnować innych (w tym nowych) użytkowników Forum. Tylko administrator i moderator może zwrócić uwagę, aby poszukać odpowiedzi w archiwum. Jeśli ktoś nie chce po raz kolejny pisać tego co na forum już jest, to niech w takim temacie nie pisze nic.

Spokojnie moderator przeniesie temat, a skoro juz jest to dyskusje prowadzic mozna zostanie dla potomnosci, choc w innym dziale :cool2:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

No skoro juz tak pilnujesz ladu na forum to regulamin:

9. Nikt nie może pouczać, piętnować innych (w tym nowych) użytkowników Forum. Tylko administrator i moderator może zwrócić uwagę, aby poszukać odpowiedzi w archiwum. Jeśli ktoś nie chce po raz kolejny pisać tego co na forum już jest, to niech w takim temacie nie pisze nic.

Spokojnie moderator przeniesie temat, a skoro juz jest to dyskusje prowadzic mozna zostanie dla potomnosci, choc w innym dziale :cool2:

:oops: No może przesadziłem ale lubie porządek czy to w garażu czy gdzieś indziej :wink: ale to tylko moje widzimisie :cool2:

Opublikowano
Jak by nie było i jaki porządek nie został by ustalonu w tym czy innym dziale to kolegę kerlin'a zapraszamy do Music Car'u na pewno coś poradzimy i BMW jeszcze ładnie zagra !!