Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem posiadaczem BMW e46 330ci z sierpnia 2001 roku. Auto ma przebieg 180 tyś. Km.

Z uwagi ze za 1000 km czeka mnie wymiana oleju chciałbym dowiedzieć się, jaki byście mi polecili Castrol EDGE 5w30 czy też 0w40, oba spełniają normę bmw ll 04. Obecnie mam zalany olej Castrol EDGE 5w30, ale niedawno przeprowadziłem modyfikację elektroniczną silnika (chiptuning). Jeżdżąc autem lubię wchodzić na wysokie obroty niemal do odcinki. Wiec tu jest moje pytanie czy nie lepiej tym razem zalać tego drugiego.

Chciałbym również dowiedzieć się, co sądzicie o olejach na allegro, czy tez lepiej nie ryzykować i kupić w sklepie?

Pozdrawiam

Opublikowano

zalej motul albo valvoline, obie specyfikacje będą okay

olej możesz kupić na allegro ale tylko od sprzedawcy który wystawia paragon, ma sklep, no i duzą ilość pozytywnych komentarzy, wtedy nie będzie to jakiś podrabiany olej

ale te oleje które ci polecam raczej nie są podrabiane i rozlewane są tylko w krajach skąd jest firma, a nie w Polsce jak np castrol

Opublikowano
Tak słyszałem ze te oleje są dobre, ale leje już od początku castrola, jestem z niego zadowolony wiec nie będę przerzucał się na inny. Pytanie tylko moje 5w30 czy 0w40?
Opublikowano
Tak wiem ze obydwa moga być ale który z nich byłby lepszy? Czym tak wogóle one między sobą rżnią się? Wiem ze 5w30 jest lepszy dla katalizatora, ale co jeszcze?
Opublikowano

podczepiam się pod temat ale proszę o alternaty dla castrola i podanie argumentow dlaczego uważacie że lepiej nio i ja w swojej musialem na 9000 tys km co przejechalem dolac jakies 1,5 litra ale czasem lubie 6,5tys:) a i przelecialem cale 3 strony jakie dysponuje ta zakladka szukajac cos o olejach do 330i i nie widzielm nic. Tylko prośba do Moderatora o zamykamnie wątków typu"jaki olej" "co zalać" balagan jak nie wiem jakby bylo cieżko ludzia napisać e46 xxxd/i albo M52 i przebieg. Wymagajmy troche od siebie Panowie:)

I Pozrawiam Moderatora bo ma syzyfowa robotę:)