Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś miesiąc temu naprawiłem w aucie ABS. Winna była pompa. Mianowicie po rozpędzeniu samochodu było takie WRRRRR i zapalała się kontrolka. Wstawiłem nową pompe i było super ale przez krótko. Dziś włączam stacyjkę(bez odpalania), kontrolka ABS zgasła, a po około 10 sekundach zapaliła się spowrotem! No i co to może być ?!? W związku z tym, że kontrolka zapala się jeszcze przed odpaleniem silnika pompa powinna być sprawna. Czy mogą to być czujniki. Dziwne jest to, że początkowo gaśnie a potem znów się świeci. Dodam jeszcze, że jak szybko odpalę i ruszę, to przy hamowaniu ABS jest, po czym znowu po jakichś 5 sekundach jazdy(nawet jak już nie hamuję) zapala się kontrolka. No chore to wszystko jakieś?!?

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam.

www.swiatdrewna.eu
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnio nastąpiła poprawa. Wygląda to tak, że jak z rana odpalam samochód, to kontrolka od ABSu nie gaśnie. Ale jak już przejadę się kawałek, zgaszę, potem znowu odpalę to kontrolka gaśnie i ABS też już działa. Czy ma ktoś jakiś pomyśł gdzie zacząć szukać?

Dzięki.

Pozdrawiam.

www.swiatdrewna.eu
Opublikowano

sprawdź ładowanie - jak jest niedoładowany akumulator (np. z winy alternatora), to ABS się wyłącza, a włącza się pomarańczowa lampka

- to na dobry początek, bo najmniejszy koszt, jak nie pomoże, to proponuję podjechać do elektromechanika na diagnozę na kompie - jeśli walnięty jest czujnik, lub dalej pompa lub sterownik ABSu, to sie dowiesz - teraz nic innego nie przychodzi mi do głowy

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie tak wyglądał początek końca czujnika ABS. W końcu po jakiś 500km, świeciła kontrolka za każdym razem obojętnie czy odpaliłem auto czy nie. Podłączenie do komputera wykazało usterke, ale nawet jak teraz podjedziesz i ABS ci działa to komputer wyrzuci wszystkie błedy jakie były na czujnikach ABS-u więc będziesz wiedział czy to jego wina.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z ładowaniem to fakt. Jeżeli napięcie spadnie poniżej jakiejśtam granicy, to ABS się wyłacza, a kontrolka się świeci. Tylko, że po powrocie napięcia do "normalnej" wartości ABS sam się włącza i gasi kontrolkę. Nie jest do tego konieczne ponowne odpalenia auta.

Również myślę, że przejrzenie ABS na komputerze to będzie dobry pomysł.

Kai