Skocz do zawartości

M42B18 - 318is - Modyfikacja odmy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam na nowym forum :)

Pytanie: czy modyfikacja odmy, którą ktoś u mnie zastosował, polegająca na zastąpieniu ori wężyka jakimś badziewiem może mieć wpływ na pracę silnika, jeżeli ten badziew jest za długi i wąż sie "wije - zygzakuje"? Może też mieć inną średnicę wewnętrzną niż ori.

Wiem, że to nie o takie modyfikacje na tym forum chodzi, ale od czegoś trzeba zacząć :8)

Z góry dziękuję :D

Opublikowano
Grunt to zeby wezyki odmy nie byly zapchane Mozesz to sprawdzic odpal silnik i odkrec korek oleju jak silnik zabuja to jest ok jak nie zareaguje to masz zapchana odme

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
  • Autor

No tak, ale zastanawiałem się nad tym kształtem. Nie mam z tym problemu, ale zrobiło się cieplej i nabrałem chęci do roboty: zmieniłem przepływkę i wyczyściłem krokowiec (po tych zabiegach to jakbym inny silnik włożył :D ), teraz zmienię świece i biorę się za zawieszenie (dlatego wcześniej pytałem o poliuretany), a potem jeszcze drobiazgi, jak np. poprawka lakiernicza dołu zderzaka przód (niskie zawieszenie vs zima :cry2: ), przesmarowanie prowadnic szyb i zmiana boczku prawych drzwi. Niestety, muszę zacząc już myśleć o nowym rozrządzie :mad2: , ale tego sam nie zrobię :norty: Jak już to wszystko zrobię, to raczej go nie sprzedam, choć miałem takie myśli wcześniej.

Dzięki za odp :)

Opublikowano
Z tym rozrzadem to moge ci pomoc :mrgreen: Zapraszam do centrum wawki w jakoms sobote to ci pokaze jak to sie je :norty:

Opublikowano
  • Autor
Wow, dzięki :cool2: A wątroby nam wytrzymają :?: Moja ciut już przeżyła :cry2: Jaki browar pijesz :norty:
Opublikowano

Spoko damy rade :cool2: A satysfakcja z wlasnej pracy bezcenna co do browara to uprawiam zdrowa zywnosc :twisted: "Ciechan" :mrgreen:

Za tydzien rusza darmowy warsztat sobotni bo wkoncu ogarnalem sie do remontu garazu :lol:

Opublikowano
  • Autor

OK, niech się tylko zrobi trochę cieplej.

Pozdrawiam

Opublikowano
Wow widze, ze do kolegi M-Technic beda trwaly zapisy na soboty :P Tez bym sie chetnie wprosil na male "sprawdzenie" mojego IS'a, bo na Mokotowie to malo garazy a i z nikim nie da sie dogadac zeby odstapil czasem na 1 popoludnie :/
Opublikowano
  • Autor
To wprowadzi sie jakas liste i komitet kolejkowy :norty:
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Co do odmy to czytalem w bardzo madrej ksiazce ze jezeli do bloku podlaczymy podcisnienie to ma to dobry wplyw na moc silnika wiec chyba lepiej podlaczyc grubsze weze od odmy do dolotu i moze cos to da .
.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....