Skocz do zawartości

check engine - brak kontrolki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy w E36 318i z 94roku występuje ta kontrolka?.

Po włączeniu zapłonu, gdy na chwilę zaświecają się wszystkie kontrolki nie mogę się doszukać światełka opisanego jako check engine.

Pozdrawiam

Robert

Opublikowano
Z tego co pamiętam tylko w wersii USA... ale mogę się mylić.
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
  • Autor

Bartek masz rację.

Dobrałem się do zegarów i pod napisem check enginenie nie ma żarówki i nigdy nie było, poznałem to po tym, że na płytce drukowanej nie ma otarć po stykach oprawki.

Natomiast jak zatrzasnąłerm tam żarówkę to okazało się, że ten obwód jest nieaktywny i nie zapala się ona razem z innymi po włączeniu zapłonu.

Dzięki za podpowiedź.

pozdrawiam

Pozdrawiam

Robert

• 2 lata później...
Opublikowano
Podłącz do zarowki staly + i - z 8 pinu Motronika i powino byc oki
Opublikowano
  • Autor
Podłącz do zarowki staly + i - z 8 pinu Motronika i powino byc oki

Faktycznie, tak wynika ze schematu.

Teraz pogoda nie sprzyja, ale jak zrobi się cieplej to może się do tego dobiorę.

Pozdrawiam

Robert

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
sorki ze pytam ale co to da ze bedzie swiecic co ona bedzie wskazywala jak np. nie bedzie gasla ?
jak kochac to Ksiezniczke jak krasc to Miliony jak jezdzic to tylko BMW ;)
Opublikowano

Witam!

Podłącze sie pod wątek - w e34 520i z 1995r nie ma wogóle lampki chcec engine - ktoś wie dlaczego :?:

W e39 z roku 1998 już ta lampka jest , dziwne :?

Pozdrawiam!

Tomek

Opublikowano
  • Autor
sorki ze pytam ale co to da ze bedzie swiecic co ona bedzie wskazywala jak np. nie bedzie gasla ?

Jesli zaświeci się w czasie pracy silnika oznacza to jakieś z nim kłopoty i często konieczność odwiedzenia serwisu.

Lampka ta informuje kierowcę o przekroczeniu któregoś z parametrów pracy silnika, może to być spowodowane np. usterką jego osprzętu lub nawet zdjęciem złącza z któregoś czujnika np. przepływomierza.

Pozdrawiam

Robert

Opublikowano
Gdzieś na forum był obszerny opis podłączenia tych kontrolek w różnych modelach. Jak znajdę, to dam namiar.
  • 10 lat później...
Opublikowano

Odświeżam temat. Nie swieci mi się kontrolka check engine przy zapaleniu auta, robiłem test zegarów i wszystko działa. Może nie powinna się palić w niektórych wersjach e90 ?

I czy to może mieć związek z aktualizacją softu lub złym zakodowaniem sterownika ? Był robiony chip i usowanie dpf programowo czy to może mieć coś z tym wspólnego?

Z góry dziękuję za odpowiedź. Pacjent to e90 320d .