Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pewien problem od paru dni, który nie daje mi spokoju.

Mam w swoim aucie zestaw HiFi bmw. Niestety przestały grać dwa głośniki znajdujace się po stronie pasażera:

- jeden w drzwiach ( na rysunku oznaczony numerem 4 )

http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/Coupe/Europe/320Ci-M54/LHD/N/2001/february/browse/audio_navigation_electronic_systems/single_parts_f_front_door_hi_fi_system/

- jeden znajdujący się w tylnej półce

Co ciekawe głośniki wysokotonowe znajdujące się w drzwiach oraz w tylnej części auta ( http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/Coupe/Europe/320Ci-M54/LHD/N/2001/february/browse/audio_navigation_electronic_systems/parts_lat_trim_panel_rear_hifi_top_hifi/ )grają normalnie.

Pytanie co się mogło zepsuć? Od razu mówię - głośniki są w porządku, zmieniłem miejscami z głośnikami od strony kierowcy.

Dodam jeszcze, że czasem na nierównej nawierzchni da się słyszeć lekkie popukiwanie w głośniku z tyłu, a bardzo rzadko nawet przez krótka chwilę głośniki zaczynają grać.

Na forum wykopałem, że mogą to być "zimne luty" i żeby oddać sprawę elektrykowi. Oczywiście tak zrobię, ale chciałbym poznac Wasze opinie, bo może to tylko jakaś drobna usterka, którą można samemu naprawić.

pozdrawiam i dzięki za pomoc

Opublikowano

Nie mam zmieniarki w samochodzie, i szczerze to nie wiem o jakim tunerze niestety mowa :(

oczywiście fader i balance są ustawione prawidłowo. Jak mowiłem już inne głośniki ( w drzwiach i w boczkach przy tylnej kanapie ) grają dobrze. Nie działają tylko 'duże' głośniki w drzwiach i w półce tylnej :(

Opublikowano

Pewnie radio oryginalne masz? Sprawa znana, te radia sa do kitu, jakos dzwieku jest , wiesz do czego, dodatko te trzaski, ktortkotrwale zaniki fonii. Kazdy chyba by je wyminil gdyby nie ten spojny , wyglad z reszta deski.

Jesli ktos mi powie ( najlepiej zdjecie rozebranego radia z zaznaczeniem miejsc) ktore przelutowac raz jeszcze to to zrobie :evil:

Opublikowano
Nie jestem wymagający co do dźwięku w aucie więc mi się bardzo podobało jak radyjko i ten zestaw hifi mi gra :) ale innego bym nie wstawił bo tak kokpit wygląda idealnie. W weekend zabieram się za sprawdzanie co tam się w drzwiach stało.
  • 4 lata później...
Opublikowano

odświeżę temat, podobna sytuacja tylko cała lewa strona nie gra na radiu i CD ,audio BMW Buisness

wyjąłem radio sprawdziłem bateryjką głośniki się odzywają, podłączyłem do radia zewnętrzny głośnik do testu każdy kanał z radia osobno gra, wszystkie razem nie gra,

nie wiem o co kaman...

Opublikowano
Znany problem becker bm54 siadając końcówki mocy czy jakoś tam . Da się to naprawic lecz nie Wien gdzie w Polsce. Słyszałem ze gdzieś koło Krakowa. Ale nie nam pojęcia. Objawy to : nie grające głośniki, trzaski z głośników, czasami potrafi nawet baterie rozładować. ... można dostać zestaw naprawczy w uk za 50f wraz z instrukcją jeśli masz dryg do lutowania. naprawa kosztuje 100f. Podnoszą moc z 25 watt na 45 lub 55 na kanał dodają wyjście aux i dają gwarancje. Tez mnie to spotkało jeden głośnik nie gra i czasami trzeszczy .
Opublikowano
problem rozwiązany, wtyczka głośnika w drzwiach nie miała dobrego styku przez to radio odłączało całą lewą stronę, teraz jest ok ;)