Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wieczorem postawiłem samochód pod domem - zero problemów.

Rano odpalam i co chwile zapalała sie i gasła czerwona kontroka z wykrzyknikiem w środku.

Sprawdziłem stan płynu - ciut poniżj minimum.

przejechałem ok 5 km ( pedal hamulca co raz głębiej wchodził w podłogę podczas hamowania)

zaparkowałem - po ok 2h postoju pedał hamulca wpada w podłogę, w zbiorniczku brak płynu hamulcowego.

Proszę o rady co posprawdzać zeby zlokalizować wyciek usterkę :-(

Opublikowano
Mógł ci pęknąć któryś z gumowych przewodów hamulcowych. Jeśli masz kanał to wjedź , wlej płyn hamulcowy do zbiorniczka druga osoba niech pompuje pedałem a ty obserwuj przewody hamulcowe gumowe i metalowe też . Obserwuj też koła bo mógł puścić któryś cylinderek
Opublikowano
niestety kanału nie mam, pozostaje mi chodnik pod blokiem...
Opublikowano
niestety kanału nie mam, pozostaje mi chodnik pod blokiem...

Oj.. to nie jest najlepsze miejsce na tego typu naprawy, do tego auto pod spodem jest całe od błota pośniegowego i soli. Wczoraj przerabiałem to u mnie, usterke zlokalizowałem bardzo szybko - całe koło było tłuste od płynu hamulcowego, który przy każdym naciśnięciu hamulca wypychało pod ciśnieniem przez uszkodzony cylindrek... Sprawdz czy jakieś koło nie jest mokre. :D

Opublikowano
Niestety taka pogoda nie sprzyja oglądaniu autka pod spodem i w nadkolach :( . A tak z ciekawości zapytam z tyłu masz bębny czy tarcze?
Opublikowano
Niestety taka pogoda nie sprzyja oglądaniu autka pod spodem i w nadkolach :( . A tak z ciekawości zapytam z tyłu masz bębny czy tarcze?

bębenki.

właśnie fure sciągnąłem pod dom, koło kół położyłem tekturki, może uda się zokalizować wyciek.

jutro zdejmę tylne koła i obejrzę cylinderki - oby to było to... :roll:

Opublikowano
Najczęściej się zdarza że puszczają właśnie cylinderki w bębnach ale to nie jest regułą . Powodzenia w szukaniu usterki :cool2:
Opublikowano

usterka zlokalizowana - padł przewód hamulcowy, tylne lewe koło,, dokładniej cieknie w miejscu gdzie przewód metalowy łączy sie z gumowym.

jako że nie mamkanału, garażu itp musze chyba oddać furę do jakiegoś warsztatu a nie chciałbym zeby wymienili mi bez porzeby pół samochodu...

Co w takiej sytuacji trzeba wymienic? cały przewód aż od przodu czy tylką tą część gumową?

jaki to może być koszt ( warszawa) : część, wymiana, płyn hamulcowy, odpowietrzanie?

Opublikowano
Wszystko zależy od tego z kąd dokładnie cieknie czy z zakówki przewodu gumowego czy przerdzewiał metalowy. Jeśli puścił gumowy może się tak zdarzyć (ale nie koniecznie) że przy rozkręcaniu metalowego z gumowym w metalowym nie będzie chciała obrócić się nakrętka na przewodzie to urwie się metalowy i trzeba będzie jego też wymienić . A czy cały od tyłu do przodu to wszystko zależy czmasz ABS (mowa tu o metalowym) bo jeśli masz, to cały aż do pompy, jesli nie masz ABS-u to na tyle powinien być trujnik ,więc tylko do trujnika.
Opublikowano

Mam ABS...

A jakie mogą byc orientayjne koszta w obu przypadkach?

Opublikowano
Cena za usługę zależy od warsztatu (czy renomowany czy nie), a zaczynają się od 60zł no i plus części . Gumowy około 30zł, a miedziany (bo takim zastąpią metalowy) od 30zł do 60zł
Opublikowano

hmmm

jako że dzisiaj jest niedziela dodzwoniłem się tylko do jednj "sieciówki" - FEUVERT.

Powiedzieli ze koszt gumowego przewou to ok 40zł a wymiana ok 60 zł.

Koszt metalowego ok 150 zł a wymiana ok 200zł .

w obu przypatkach w cenie płyn hamulcowy i odpowietrzanie.

Jutro zadzwonie jeszcze do innej sieciówki która jest niedaleko mnie i zobacze ile oni krzykną...

mam jeden dobry mały warsztacik ale on jest po drugiej strony Wawy i nie bardzo chce jechać przez całe miasto z cieknacym przewodem hamulcowym.

Opublikowano
Ja 90% napraw przy swoim autku rubie sam bo mam do tego warunki więc z cenami usług mam mało doczynienia a u mnie w Kielcach ceny za usługi są trochę mniejsze niż w Wa-wie i części też.