Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem od dłuzszego czasu po naprawie alternatora pojezdze kilka dni i mi rozladuje akumulator do zera a jak postoi przez noc to normalnie odpala a bylem u elektryka to ladowanie przy wlaczonych swiatlach jest14.3A czyli laduje akumulator tez jest dobry bo mialem pozyczony nowy i robi to samo;/;/ :? :? pomocy u mnie ci elektrycy nie wiedza co sie dzieje
Opublikowano

tak jak napisał kolega wyżej trzeba podpiąć amperomierz pod zdjętą klemę i zmierzyć pobór prądu przy wyłączonych odbiornikach

dopuszczalny pobór to 1-3mA

Opublikowano
w poniedzialek chce jechac do mechanika zeby mi podpiol pod komputer moze cos pokaze:)

Raczej nic nie pokaże, tak jak koledzy, miernik i mierz co i ile Ci tego prądu zżera.

Opublikowano
na zgaszonym miernik wpinasz miedzy kleme masy a mase akumulatora jak podor pradu jest za duzy to pokolei wyciagaj bezpieczniki tak znajdziesz na ktorym obwodzie masz pobor

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
ale czy mi cos to da jak pobor pradu mam jak silnik chodzi a nie jak jest zgaszony moze tylko kluczyk przekrece i wtedy bede sprawdzal?
Opublikowano
Jak masz pobor to bedzie staly na odpalonym silniku badz na wlaczonym zaplonie ale z zaplonem pojawi sie nastepny pobor pradu wlaczyles wkoncu zaplon Pozatym alternator wytuwna straty w trakcie pracy silnika ale jak ci auto stoi przec noc to juz wyladuje aku takaprawda ze jak jezdzisz to go nie wyladujesz no chyba ze alternator pada

Opublikowano
wlasnie chodzi oto ze jak jezdze to akumultor pada a jak postoi przez noc to rano normalnie odpala jak jest wlaczony zaplon to cos pobiera prad albo gdzies jest zwarcie a alternator laduje 14.3A przy wlaczonych swiatlach i dmuchawie
Opublikowano
Mozesz sprawdzic tak i tak ale to cos dziwnego ze alternator nie daje rady tylko nie odlacaj aku przy wlaczonym zaplonie bo mozesz DME uszkodzic Ja tak jeden dorobilem :mad2:

Opublikowano
Dme To komputer sterujacy silnikiem Windows twojej furki :D

Opublikowano
aaaaaaaaaaa :D :D :D :D :D :D :D hehe chyba nie padl bo jeszcze jezdze nim i zreszta jak przekrece kluczyk tioo musze immobilajzer odpalic :D :D :D :D bez kituu dzis zadnego mechanika nie moglem dorwac zeby mial luz dopieroo jutroo :x :x :x :x :x a ile takii komputerek kosztuje :?: :?: :?: :D :D :D alternator moze dawc tylko cos go mocniej zrzera jutro sie okaze......
Opublikowano
Ja sprzedaje po 200zl :D a serwis troche drozej ogolnie to umieja sie pozegnac od tego rozlaczania z wlaczonym zaplonem :mrgreen:

Opublikowano
bylem dzis u mechanika i nic nie wykazalo zlegoo;/;/;/ tylko sprawdzal ladowanie i bylo 12.2a;/;/;/;/ w sobote jade do tych co mi robili alternator bo juz nie mam slow;/;/;/
Opublikowano
nooo ale ostatnio jak bylem to bylo 14.3 a teraz jest miejsze nie mam pojecia co jest w sobote jade tam gdzie mi robili bo mam troche daleko tam a w tygodniu pracuje i niemam kiedy jechac:)
Opublikowano
Nie trzeba było reperować alternatora tylko od razu kupić oryginalny używany, kolega też miał cyrki w oplu, sprawdziłem wszystkie diody, wymienił regulator i dalej było nie tak, kupił używkę za 70zł za moją radą (chciał kupować drugi regulator za 35 :mad2: ) i o problemie zapomniał. Niby wszytko dobre a jednak coś nie tak, pewnie coś z uzwojeniem. Za małe masz napięcie ładowania.
  • 2 tygodnie później...