Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry :-)

Sprowadzam dla siebie auto i w opcjach wyposażenia mam:

6FL  USB-/AUDIO INTERFACE  interfejs audio iPod/USB

609  NAVIGATION SYSTEM PROFESSIONAL  nawigacja - professional

620  VOICE INPUT SYSTEM  sterowanie głosem

I to tyle w zakresie audio :(. Zatem pytanie mam do Szanownych Kolegów - jaki sprzęt (marka, ilość głośników, rozłożenie głośników, moc) jest standardowo pakowany do E91 z 2008 roku? Zakładam, że nawigacja profesjonalna nie wpływa w żaden sposób na audio więc pewnie jest standardowe...

Z góry podziękował :-)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli w vin nie ma nic o Hi-Fi lub Logic 7, to masz zwykłe audio . Ja tak miałem więc na jesieni dołożyłem sobie zestaw Alpine , który jest dostępny w BMW - różnica w jakości dźwięku ... KOLOSALNA :D

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :)

Jeśli nie ma nic o HiFi to masz zwykłe audio.

Pzdr.

Ołk... Ale pytałem również o to co zawiera "zwykłe audio" :-). I na tym mi głównie zależy bo tak jak pisałeś - pytanie czy aby na pewno mam tylko zwykłe było poniekąd retoryczne.

Cóż zatem ma zwykłe (ilość, moc, rozmieszczenie?). TX. I jak to gra? Znośnie?

Jeżeli w vin nie ma nic o Hi-Fi lub Logic 7, to masz zwykłe audio . Ja tak miałem więc na jesieni dołożyłem sobie zestaw Alpine , który jest dostępny w BMW - różnica w jakości dźwięku ... KOLOSALNA :D

Czy to jest zestaw, który nadal jest wpasowany w design bmw czy to po prostu radio z wyświetlaczem, które pasuje do każdego innego auta? I co poza radiem ma ten "zestaw Alpine"?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Głośników jest standardowo 6. 2 w drzwiach przednich, 2 w tylnej półce i 2 basowe pod siedzeniami przednimi. Brandowane są BMW ale co to jest to nie mam pojęcia. Zwykłe grają słabo...do obioru stacji radiowych się nadają :D

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

Link do tego jest w tym poradniku z wcześniejszej odpowiedzi, ale dzięki.

Nadal jednak nie wiem podstawowej rzeczy :-) - ile i jakich głośników jest standardowo i gdzie są rozmieszczone? Anyone?

Głośnki w drzwiach to Philips - tego jestem pewien, w tylnej półce pewnie są takie same a pod fotelami to nie wiem. Ogólnie warto wymienić na Alpine, bo dzwięk w standardzie jest totalnie beznadziejny.

Przy okazji może orientuje się ktoś kto instalował sobie te Alpine'y samodzielnie - jak dokładnie znaleźć ten konektor, który łączy fabryczne wiązki z radia do głośników, czy trzeba zdjąć taśme ze wszystkich wiązek czy jak - pytam bo utknąłem w martwym punkcie instalacji :/

Opublikowano
Dziękuję serdecznie :-)... Chociaż z drugiej strony jeszcze bardziej bym podziękował gdybym usłyszał, że defaultowy sprzęt daje radę... A tak... czeka mnie kolejny wydatek pewnie... Ale pomału - najpierw niech zjedzie, potem będą dodatkowe zakupy :D
Opublikowano

Panowie bo ja w E92 Coupe tez mam serie. Ale standart gra niezle, w coupe głośniki Sa jeszcze w tylnych boczkach. Niewiem czy inwestować w ten zestaw alpine. Czy kratki te "deklracyjne" tez się wymienia na sygnowane. I czy naprawdę jest duża różnica w dźwięku ? Porownywalna chociaż do hi-fi ? Ma ktoś to może w coupe zamontowane ?

U mnie w serwise powiedzieli ze oni jeszcze tego nie montowalo, wiec nie wiem czy im to dawać żeby być krolikiem doswiadczalnym...

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano
Panowie bo ja w E92 Coupe tez mam serie. Ale standart gra niezle, w coupe głośniki Sa jeszcze w tylnych boczkach. Niewiem czy inwestować w ten zestaw alpine. Czy kratki te "deklracyjne" tez się wymienia na sygnowane. I czy naprawdę jest duża różnica w dźwięku ? Porownywalna chociaż do hi-fi ? Ma ktoś to może w coupe zamontowane ?

U mnie w serwise powiedzieli ze oni jeszcze tego nie montowalo, wiec nie wiem czy im to dawać żeby być krolikiem doswiadczalnym...

Powiem tak - różnica jest bardzo duża nawet bez podpiętego wzmacniacza, myślę że po podpięciu bedzie jeszcze lepiej. Nie wiem jak dokładnie jest w coupe ale jeśli masz głośniki w tylnych boczkach i gdzieś pod szybą tylną to nie masz zestawu standardowego - prawdopodobnie masz głośnik w boczku zamiast na półce z tyłu. Kratki nie są sygnowane - nalepia sie na nie tylko naklejkę/emblemat Alpine.

Opublikowano

Jestem prawie pewny że mam też w tylnej półce, czyli przednie drzwi, tylne boczki plus tylna półka. Nie wiem czy mam coś pod fotelami...

Jutro sprawdze jak z tą tylną półką...

Czy wy zamawialiście te zestawy u dealerów czy gdzie indziej?

Do sprzedania:

Opublikowano
Jestem prawie pewny że mam też w tylnej półce, czyli przednie drzwi, tylne boczki plus tylna półka. Nie wiem czy mam coś pod fotelami...

Jutro sprawdze jak z tą tylną półką...

Czy wy zamawialiście te zestawy u dealerów czy gdzie indziej?

Ja zamawiałem u dilera, dali 5% rabatu, podobno więcej nie mogą bo to najniższa grupa rabatowa ;/ Wedle ETK to pod fotelami na pewno masz głośniki, a jeżeli miałbyś głośniki na tylnej półce to masz Logic 7

Opublikowano
Ja zamawiałem u dilera, dali 5% rabatu, podobno więcej nie mogą bo to najniższa grupa rabatowa ;/

Ile u polskiego dystrybutora taka przyjemność? Montowałeś sam czy też u nich (jeśli tak to ile z kolei montaż kosztuje)? TX.

Opublikowano
Ja zamawiałem u dilera, dali 5% rabatu, podobno więcej nie mogą bo to najniższa grupa rabatowa ;/

Ile u polskiego dystrybutora taka przyjemność? Montowałeś sam czy też u nich (jeśli tak to ile z kolei montaż kosztuje)? TX.

Po rabacie 1400zł, do tego ramki wokół szyb ~200 zł. Za montaż wezmą 2.5 rh czli kolo 800-1000pln. Ja instalowałem sam.

Opublikowano

Rzeczywiście tylna półka pusta...

zastanawiam się nad tym.

Dzisiaj przyszedł mi adapter do telefonu Snap in do iPhone a ja iPhone sprzedałem i teraz mam sam adapter hehe ( do sprzedania ). Przy okazji zapytałem ile u mnie za ten zestaw i powiedzieli że nie całe 2000pln minus rabat -8% czyli trochę więcej niż u Ciebie...

Do sprzedania:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
był po 1480PLN + 2 ramki jak potrzeba po ok 90 PLN na stronę

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

A bedzie ktoś wiedział czy jest zestaw Retrofit albo zamienny aby doposażyć auto w port USB? Mam u siebie w podłokietniku gniazdo AUX-IN ale widziałęm w katalogu , ze są też kostki AUX-IN + USB. Przerabiał to ktoś u siebie?

http://bmwfans.info/parts/catalog/E91/Touring/Europe/320d-M47N2/LHD/N/2006/april/browse/vehicle_electrical_system/usb_aux_in_socket/

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
A bedzie ktoś wiedział czy jest zestaw Retrofit albo zamienny aby doposażyć auto w port USB? Mam u siebie w podłokietniku gniazdo AUX-IN ale widziałęm w katalogu , ze są też kostki AUX-IN + USB. Przerabiał to ktoś u siebie?

http://bmwfans.info/parts/catalog/E91/Touring/Europe/320d-M47N2/LHD/N/2006/april/browse/vehicle_electrical_system/usb_aux_in_socket/

Jest odpowiedni Retrofit (65 41 0 445 465), kosztuje on ok 1100 zł. Do tego potrzebny jest (w zależności od wyposażenia) moduł zestawu głośnomówiącego, koszt ok 2000 zł :(. Do tego wszystkiego oczywiście montaż- nie jest prosty i nasze ukochane programowanie.

Opublikowano

Ja mam właśnie to AUX in + USB, ale owszem moduł bluetooth do tel też jest. Ogólnie plus jest tylko taki że fajnie iPoda obsługuje to z kierownicy...

Ale nie wiem czy jest to warte doposażenia skoro jak napisał poprzednik kosztuje koło 3000pln...

Do sprzedania:

Opublikowano
absolutnie nie warto wydać na to 3 koła, odpuszczam temat.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv