Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Silnik M40. Problem zmulenia(dziury w obrotach) występuje powyżej 2600 obr., zarówno na gazie jak i na benzynie. Świece wymieniłem ale bez zmian. Pytanie do ekspertów, wymienić jeszcze kable zapłonowe i szukać ewentualnie dalej, czy to wina silnika(coś niecoś poczytałem na temat zużytego wałka rozrządu, krzywek, itp.)

Pozdrawiam i z góry dzięki za rady

Opublikowano

Witam

Pokrótce wygląda to tak:

Zmieniam biegi i póki nie przekroczę tych 2600-2900 obr. to jest dobrze.

Gdy lecę na piątce, dochodzę do granicy 2600-2900 obr. pomimo, że cisnę(delikatnie) na pedał gazu, to samochód nie idzie.

Acha, jest jeszcze jeden objaw, mianowicie zaczyna mi lekko drgać drążek zmiany biegów ale to jak sądzę chyba nie ma związku. Jeśli ten przedział obrotów (2600-2900) pokonuję przy ostrzejszym depnięciu na gaz to w zasadzie nie ma zmulenia i tego drgania na drążku skrzyni biegów. Myślałem, że to drganie spowodowane jest złym wyważeniem kół. Przerzuciłem tył na przód ale dalej jest to samo. Już teraz sam nie wiem czy to wina układu zapłonowego czy może przeniesienia napędu.

Pozdrawiam

Opublikowano

To że drążek zaczyna drgać przy problemie, może mieć znaczenie.

Np.

silnik chce się wkręcić ale coś mu blokuje i następują drgania podobne przy odcince w dobrym silniku.

Na początek sprawdził bym wysokie napięcie, czy nie ma przebicia i iskra jest dobra.

Później czy ciśnienie PB na pompie jest wystarczające.

Mam pytanie, czy robiłeś ostatnio coś przy silniku i od kiedy masz takie objawy. (od początku ? ).

Opublikowano
Kolego ,a może wałek się kończy.Kiedyś ktoś pisał o tym na forum :wink:
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Opublikowano

Witam

Problem zaczal sie jakies 2 miesiace temu. Wiazalem te drgania na drazku raczej ze zmiana opon ale to jednak chyba nie to.

PZDR