Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam taki problem, gdzie nie pójdę do sklepu to mi mówią że do tego modelu z tym silnikiem i z tego roku to jest kilka termostatów i sami nie wiedzą jaki powinien być. Dodam że jak ją kupiłem już nie było termostatu, swobodny przepływ cieczy, silnik nie łapie optymalnej temperatury i więcej spala, zwłaszcza teraz zimą, no i z ogrzewaniem to też lipa :( Czy wie ktoś może jaki tam powinien być termostat?? To jest BMW e36 320i 91r. sedan
Opublikowano

Dzięki, ale jesteś pewien na 100%??

Teraz znalazłem w książce Sam narawiam BMW serii 3 autor pisze że w 2.0 temperatura otwarcia termostatu to 80 C. I w końcu nie wiem?????

Z tego co tam wyczytałem to 95 C jest dla 318ti i 318is. Z 92 C się nie spotkałem...Ktoś wie to na 100%??

Opublikowano
ja do mojego m50 założyłem miesiąc temu verneta i jestem zadowolony, a wcześniej miałem wahlera i się zepsuł a temp to 88 stopni tyle jest napisane na wahlerze. Jeśli chcesz to podam Ci numer katalogowy verneta do mnie pasował. A z tego co wiem to brak termostatu to nic dobrego... Zwłaszcza w bmw, miałem taki przypadek. Koleś wyjął termostat żeby się takie ciśninie duże nie robiło bo uszczelka była pod głowicą walnięta i tak sprzedał auto a nowy właściciel miał niespodziane, przyjechał na wymianę termostatu a pojechał za dwa dni z dużą fakturą... :norty:
Opublikowano
Dzięki Romku :) To co piszesz dużo mi wyjaśniło:) Jak możesz to podeślij mi numer katalogowy tego termostatu, jak do Twojej Bumi pasuje to i pewnie do mojej także :) A tak na marginesie jakby u mnie było to samo co opisałeś w poście to ile kosztuje taka wymiana uszczelki pod głowicą tak mniej więcej??
Opublikowano
numer verneta to: th511188j jeśli się nie mylę, chyba tak miałem na opakowaniu. W silnikach z 6 garami to masz za samą wymianę uszczelki 400-600zł plus planowanie głowicy 50-100, do tego uszczelki jeszcze: głowicy, kolektorów,pokrywy zaworów płyn chłodniczy, ewentualnie jakbyś jeszcze olej wymieniał to olej i filtr. Może jeszcze coś dojść typu świece, właśnie termostat i tak dalej, ciężko jednoznacznie określić. Pozdr
Opublikowano
Dzięki za info :D Mam nadzieje, że to nie jest nic z uszczelką tylko wyjęty termostat bo poprzedni się popsuł :)