Skocz do zawartości

[e39] m52b28 odpowietrzenie - problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Bawiłem się wczoraj z reduktorem od instalacji lpg. W ramach tej zabawy wyjąłem go z auta, po czym z powrotem trafił na swoje miejsce.

Oczywiście, przy tej operacji wyciekło trochę płynu chłodniczego.

Po montażu odpaliłem auto, i zgodnie z procedurą odkręcałem na przemian zawory na obudowie termostatu i zbiorniczka (ogrzewanie 32st., wiatrak max).

Rezultat? Lipa :(

Żadnego płynu spod śrub odpowietrzających. Po podniesieniu obroótw do ok 2krpm woda tryska bokiem do zbiorniczka, dolny wąż od chłodnicy zimny - górny (przy zbiorniku) miękki...

Co mogę robić nie tak?

Dziś powtórzyłem operację, silnik nagrzałem nawet w czasie tych prób. Na wolnych wskazówka w pionie, po próbie jazdy przechyla się w czerwoną stronę - dalej nie próbowałem, wróciłem do garażu żeby silnika nie przegrzać.

Prośba do Was koledzy, o rady jak dalej działać i jak przywrócić beemkę do formy;)

z góry dzięki,

letki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najpierw dolej płynu do zbiorniczka ile wlezie. Aż będzie pełno nawet w gwincie korka.

Wtedy dopiero dopowietrzniki .

I dolewaj aż będzie z odpowietrzników wypływał płyn bez powietrza.

Wtedy zakręć odpowietrzniki i ujmij płynu ze zbiorniczka do odpowiedniego pozoimu.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
a gdzie w procedurze odpowietrzania opisanej na forum masz napisane, by odpalać auto?? :search: zrób tak, jak to opisano i będzie ok. :D :D
Opublikowano
na wylaczonym silniku i wlaczonym ogrzewaniu dolac plynu. z odkreconych korkow odpowietrzenia zacznie wkrotce leciec plyn. trwa to jakies 5-10 sekund bo uklad sam sie odpowietrza na dodatkowej pompce ktora jest w obiegu.