Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 7 lat później...
Opublikowano
Siemka, chciałbym kupić koło dojazdowe do mojej E87. Znajduję oferty koła 115/90 R16, które raczej pasowałoby do mojego auta. Mam pytanie, czy taka opona z dojazdówki która leżała 15 lat (bo to koła z E46) nadaje się jeszcze jako zapas, czy tylko na śmietnik? Co robic w wypadku kiedy nie mam Run on Flat, a chciałbym się zabezpieczyć na trase? Kupić zwykłe pełne koło do E87? Wolałbym zgrabną dojazdókę, ale która nie pęknie po opuszczeniu auta na asfalt. :? :?:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Da rade ta z e46 bez problemu. Uzywalem mojej dojazdowki z e46 2003 juz kilka razy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam 2 komplety kół zima lato i wożę jedno zimowe pełnowymiarowe . to że nigdy zapasu nie wożę to już inna sprawa :D
Opublikowano
Da rade ta z e46 bez problemu. Uzywalem mojej dojazdowki z e46 2003 juz kilka razy.

Wożenie/jeżdżenie na oponie która ma 17 lat to nie jest proszenie się o problemy? Tylko pytam, bo chciałbym mieć dojazdówkę na dalsze wypady, szczególnie za granicę, gdzie assistance może być problemowe.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ile chcesz na tej dojazdówce kilometrów robić? Za granicą w każdym mieście są wulkanizacje, jak w Polsce. Zakładasz dojazdówkę i powoli jedziesz naprawić swoje koło. Wiadomo, że lepiej kupić nową dojazdówkę, ale cena nie jest mała. Jak użyjesz ją raz w roku to będzie max.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kupić felgę stalową 16 do tego na upartego oponę używaną letnią tak do 5 lat . Nawet nie bawić się w wyważanie . 205/55/16 ale nawet 195 jest w katalogu . To tylko jest po to by dojechać do warsztatu a nie na wyścigi . Do tego są pokrowce i wrzucamy do bagażnika . Lewarek od e46 , teleskopowy klucz , klin . Pompka . Często powietrze schodzi na tyle wolno że po napompowaniu da się sporo przejechać . Jak rozetniecie bok opony na dziurze , krawężniku to i tak potrzebna nowa opona , felga , po jakimś czasie pewnie też łożysko .
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

W e87 nie ma czujników ciśnienia w kole. Samochód ocenia kapcia na podstawie różnicy prędkości kół.

Przypadek z życia. Rozcięty bok opony na 5 cm. Żona mówiła że huk jak z wystrzału. Czujniki cisza. Jeździła tak po mieście z małymi prędkościami pewnie z 5km. Czujniki dalej nic. Dopiero po jakimś czasie coś pokazały. Wydaje mi się że to przez niskie prędkości w mieście. Warto mieć to na uwadze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dziwne , ja wystarczyło że zmieniłem z tyłu opony z 205/50/17 na dedykowane 225/45/17 i tyle co z warsztatu wyjechałem może 10 metrów i odrazu komunikat że ciśnienie niewłaściwe . W służbowej daci wystarczy też że z 2,4 spadnie na 1,8 w jednym kole i już jest komunikat . Pomiar przez abs .
Opublikowano
Może przy zmianie koła (średnica) różnica w prędkości koła jest na tyle duża że szybciej to abs widzi.
Opublikowano

Cytat z instrukcji

Ograniczenia działania układu: Wskaźnik spadku ciśnienia w oponach nie uprzedza o ciężkim nagłym uszkodzeniu opony na skutek czynników zewnętrznych. Układ nie rozpoznaje naturalnej, równomiernej utraty ciśnienia we wszystkich czterech oponach. Dlatego też należy regularnie wykonywać pomiar ciśnienia w oponach.

W poniższych sytuacjach układ może działać z opóźnieniem lub niewłaściwie:

>Układ nie został zainicjowany

>Jazda po ośnieżonej lub śliskiej nawierzchni

>Jazda sportowa: poślizg kół napędowych, wysokie przyspieszenia

>Jazda z łańcuchami śniegowymi